05-05-2017

KPMG: Europese durfinvesteringen in Fintech nemen fors toe

Deel dit bericht

De durfinvesteringen in Europese Fintech-bedrijven zijn in de eerste drie maanden van dit jaar aanzienlijk gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van 2016. In de eerste drie maanden van 2017 investeerden durfkapitalisten voor een bedrag van 610 miljoen dollar in Fintech, twee keer zoveel als in het laatste kwartaal van vorig jaar. Dit blijkt uit de Pulse of Fintech, een onderzoek dat KPMG iedere drie maanden uitvoert naar de investeringen die wereldwijd gedaan worden in Fintech.

De forse toename in Europa was met name een gevolg van een drietal investeringen van 100 miljoen+ dollar. Zo kon het Zweedse iZettle een investering tegemoet zien van 175,2 miljoen dollar en verwierven de Britse Fintech startups Atom Bank en Funding Circles investeringen van respectievelijk 103,6 miljoen en 101,1 miljoen dollar.
In Europa toonden vooral ondernemingen met hun investeringsfondsen belangstelling voor Fintech startups. Hun aandeel in het aantal transacties steeg van ruim 5 procent in het laatste kwartaal van vorig jaar tot iets meer dan 20 procent in de eerste drie maanden van 2017.

Prestatie en rendement staan voorop
Wereldwijd werd in de eerste drie maanden van 2017 voor een bedrag van 2,3 miljard dollar aan durfkapitaal in Fintech geïnvesteerd. Iets meer dan de helft van dit bedrag werd in de Verenigde Staten geïnvesteerd, 1,2 miljard dollar. De investeringen in Azië daalden tot een bedrag van 406 miljoen dollar.
In de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en China kijken investeerders volgens Ank van Wylick, Fintech-partner bij KPMG, in toenemende mate naar de prestatie en het rendement van de bedrijven waarin zij investeren. “Dat betekent dat Fintech-bedrijven gedwongen worden om hun schaalbaarheid aan te tonen en duidelijker moeten laten zien hoe ze winstgevend willen worden. Overigens zien we nieuwe Fintech bedrijven opstaan in gebieden waar je dat in eerste instantie niet zou verwachten, zoals Polen en Slowakije. Een bewijs dat Fintech wereldwijd steeds diverser wordt.”

Weinig invloed van Brexit
De onzekerheid over Brexit lijkt weinig gevolgen te hebben voor de Europese investeringen in Fintech. Het Verenigd Koninkrijk was in de afgelopen drie maanden goed voor de helft van de tien grootste investeringen in Fintech. Het land wist in het eerste kwartaal van 2017 ook aanzienlijke buitenlandse investeringen aan te trekken. Zo wist het in Londen gevestigde CurrencyCloud 25 miljoen dollar aan te trekken van Google Ventures.
Van Wylick: “Deze investering vormt de eerste stap van Google Ventures op de Europese markt. Overigens doet ook Duitsland goed mee in de lijst van grootste investeringen in Europa, getuige de investeringen die de Berlijnse startups BillPay, Raisin en SolarisBank tegemoet konden zien. De investering in het Zweedse iZettle laat zien dat het Fintech ecosysteem in Scandinavië steeds meer volwassen wordt.”

Invoering PSD stimuleert investeringen
Van Wylick verwacht dat de aanstaande invoering van de Payment Service Directive 2 de Fintech-investeringen in Europa de komende maanden aanzienlijk zal stimuleren. “De belangstelling voor open banking- en API platformen zal hierdoor aanzienlijk toenemen en investeerders zullen veel geld willen steken in allerlei aanvullende technologieën, zoals data & analytics. Voor ondernemingen zal kunstmatige intelligentie een belangrijk aandachtsgebied blijven als het gaat om investeringen. Banken bijvoorbeeld zoeken nog steeds naar manieren om kosten te reduceren en zien het gebruik van kunstmatige intelligentie als een belangrijk mechanisme om dit te realiseren.”

Download hier het rapport Pulse of Fintech.

Company:

KPMG

Partners