15-10-2015 Door: Werner Schoots

Release Reloaded - Software Engineering van A tot Z

Deel dit bericht

Release, gelanceerd in 1996 en jarenlang toonaangevend vaktijdschrift en website voor de software engineer is terug van weggeweest. En hoe! Met een vernieuwde website en vernieuwd redactieteam zijn wij volop aan de slag om u te voorzien van nieuws, achtergronden, blogs, interviews en video-reportages, relevante vacatures, onderzoeken, agenda en meer.

Uiteraard hebben wij de eerste Release van mei 1996 er even bij gezocht en in deze eerste release, toen onder hoofdredactie van René Moscou, komen wij onder andere tegen:

 • Een interview met Ed Yourdon
 • Iteratief ontwikkelen en teamdynamiek met IAD door Ron Tolido (Cap Volmac)
 • Van Gupta SQL Windows naar Centura Team Developer
 • “Saving the cat” – object-orientatie en complexiteit door Ben Heideveld (Cap Volmac)
 • Ontwerpen van bruikbare GUI's - een praktische aanpak door Eelco Kruizinga (Cibit)
 • DSDM: een praktisch raamwerk voor RAD-projecten door Ron van Toledo (DCE)
 • En voorts artikelen over producten als Uniface, Abap/4, Visual Basic 4.0, en Powerbuilder.

Iteratief ontwikkelen begon toen net opgang te maken en is inmiddels vrijwel volledig ingeburgerd. De issues en problemen waar wij toen mee kampten zijn echter niet volledig opgelost. Uiteraard zijn methodieken verfijnder en is de tooling niet te vergelijken waarbij het grappig is te constateren dat Java nog niet bestond! Qua aanbieders vinden we wel nog redelijk wat bekende namen die nog steeds volop actief zijn, zij het met soms gewijzigde naamgeving.

Wie waren dan die adverteerders van het eerste uur in Release? Compuware, Pilot Software, Centura (met onder het logo de tekst “formerly known as Gupta”), Computer Associates met CA-OpenRoad, Advantage Software met Clarion, Cap Volmac met SDW, Four Seasons Software met SuperNova, Magic Software, Microsoft, JAM Development Tools, Lemax Company, Scamander Applications,  Progress Software, VAC, Sybase en CMG met PowerStation. Alhoewel we bijna twintig jaar verder zijn is een groot aantal hiervan, soms met wat gewijzigde benaming, nog volop actief in de markt.

De nieuwe Release

De focus van Release is op software engineering in de ruime zin des woords. Release biedt praktische informatie en tips voor analisten, ontwerpers, software engineers, testers en projectleiders. Een greep uit de onderwerpen: methoden en technieken zoals UML, Agile, het gebruik van use cases, requirements engineering, ontwikkelen voor mobiele Apps, DevOps, alsmede uiteraard de ontwikkelingen op het gebied van applicatieintegratie, microservices en het testen van software.

Hoe kunt u op de hoogte blijven op uw vakgebied? Uiteraard zetten wij naast de website release.nl een aantal kanalen in:

 • Online nieuwsbrief – in eerste instantie nog niet wekelijks
 • @Release_NL
 • Google+
 • En zo spoedig mogelijk de Release-app voor Android en iOS.

Als zuster van de portal BI-Platform zal ook Release als 100% online platform gaan opereren. En net als bij BI-Platform wordt ook de redactie van Release ondersteund door een adviesraad (deels nog in oprichting) bestaande uit professionals en academici die hun sporen ruimschoots hebben verdiend in het vakgebied.

Het spreekt voor zich dat een community portal als release.nl niet kan bestaan zonder uw input. Wij verwelkomen uw voorstellen voor artikelen, blogs, agenda-items, persberichten en alle overige input die interessant kan zijn voor de bezoeker van onze portal. Stuur uw opmerkingen en suggesties naar ons redactieteam bestaande uit Bart, Dick en Lisette via redactie@release.nl.

 

Partners