29-04-2015

Verenigde Naties maken 27 jaar wereldwijde handelsdata breed beschikbaar

Deel dit bericht

Nederland importeerde in 2013 voor bijna zes miljard USD aan fruit, waarvan het meeste afkomstig was uit Zuid-Afrika en Spanje. Wel is ons land een typisch exportland, in 2013 werd voor 506 miljard USD geïmporteerd terwijl er 575 miljard dollar werd geëxporteerd. Deze data, afkomstig van de Verenigde Naties, is samen met alle wereldwijde handelsdata, nu inzichtelijk voor iedereen. De VN heeft hiervoor samengewerkt met SAS. Door SAS Visual Analytics for UN Comtrade is er nu ongelimiteerde toegang tot 27 jaar handelsdata. Dit zijn meer dan 300 miljoen rijen data, verzameld door de statistiekdivisie van de VN. Zowel bedrijven, studenten als consumenten kunnen deze data gebruiken om antwoorden te krijgen op vragen en kunnen door de visualisatie snel nieuwe verbanden ontdekken.

De wereldwijde handel beïnvloed zowel grote als kleine economieën en organisaties, onderwijsinstellingen en industrieën. Iedereen profiteert dan ook van het begrijpen van de cijfers achter deze handel. De visualisatie van de data levert interessante inzichten op. Zo zie je dat tot voor de crisis in 2008 de import in Nederland opliep tot 495 miljard USD. In 2009 storte het in tot 382 miljard USD, dit groeide in 2013 weer tot 506 miljard USD.

“We zijn verheugd dat we big data analytics naar het grote publiek hebben gebracht”, zegt Ronald Jansen, Chief UN Trade Statistics Branch. “Iedereen kan alle data bekijken en verder onderzoeken om beter inzicht te krijgen. Het maakt analyse veel efficiënter.”  

Ontdekken van relaties en handelsverhoudingen
Het visualiseren van meer dan 300 miljoen rijen data, in plaats van geagregeerde subsets die nog bewerking vereisen, geeft snel onverwachte inzichten. Zo laat een geanimeerde ‘bubble chart’ van de geschiedenis van handelsdata zien dat China zich de laatste tien jaar heeft ontwikkeld tot een van de belangrijkste exportpartners van Australië. Een visualisatie van de samenstelling van de handelswaar laat zien dat een ontwrichting van de ijzer- en staalproductie van Brazilië serieuze effecten zou hebben op Argentinië. Verder kun je zien dat de handelsrelatie tussen Amerika en Malawi volledig afhankelijk is van de Amerikaanse vraag naar tabak.

Door toepassing van cloud-technologie en high performance analytics, laat SAS Visual Analytics for UN Comtrade zien welke landen er met welke producten en welke partners de afgelopen dertig jaar handel hebben gedreven. Doorgaans kunnen alleen grote organisaties deze kennis verwerven door big data real-time te analyseren. Nu kan iedereen via zijn browser waardevolle informatie ontdekken waar beleidsmakers, bedrijven, onderzoekers en het algemene publiek hun voordeel mee kunnen doen.  

Welke data kan worden onderzocht
Gebruikers kunnen onder meer de volgende informatie bekijken en onderzoeken:
- Import/export. De grootste importeurs en exporteurs ter wereld gerubriceerd naar werelddeel, regio en land en de goederen die zij verhandelen.
- Handelsbalans. De belangrijkste goederen die gekocht en verkocht worden op land- en wereldniveau.
- Samenstelling van de handelswaar. Welke handelswaar wordt er het meest verhandeld door de partners.  
- Mirror statistics. Een vergelijking van data met betrekking tot import en export van beide kanten van een handelsrelatie.
- Handelsverleden. De belangrijkste handelspartners voor alle landen in een geanimeerde ‘bubble plot’ waarin je de ontwikkeling van de relaties over de   jaren heen ziet.
- Historische analyse. Handelshistorie van iedere combinatie partners met type handelswaar. 

Partners