29-10-2013

Heeft het datacenter zijn langste tijd gehad?

Deel dit bericht


Aandachtspunten onderweg naar de cloud
 

De ingeslagen weg lijkt duidelijk. Het datacenter heeft zijn langste tijd gehad. Alles gaat naar de cloud en bedrijven hoeven alleen nog maar diensten daaruit af te nemen. Beheerders zien hun functie veranderen van een technische rol naar SLA-bewakers en gebruikers kunnen overal, altijd en vanaf elk apparaat hun werk doen. Maar gaan bedrijven echt volledig over naar de cloud?
 
Security
Er zijn dan nog wel zaken die aandacht vergen. Denk bijvoorbeeld aan databeveiliging, niet in de laatste plaats om de manier waarop de National Security Agency (NSA) daarmee omgaat. Maar die horde wordt wel genomen. De gebruiker is aan zet en hij wil op het werk dezelfde ervaring met zijn werkplek zoals hij dat thuis gewend is. Het simpel en snel kunnen aanklikken van de applicatie die je nodig hebt en met hooguit enkele seconden wachttijd moet die dan ook wel werken. Technisch is dat mogelijk. De Azure diensten, Microsoft Office 365, maar ook andere publieke providers bieden een nagenoeg ideale ervaring voor business applicaties.
 
Licenties
Daarnaast zijn nog lang niet alle makers van de benodigde applicaties ingericht op cloud principes. Licenties zijn één van de grootste knelpunten. Dat is waar vendoren hun geld mee verdienen en die zijn niet gebaat bij betalen voor gebruik en al helemaal niet met afrekenen per maand, per week of zelfs per dag. Zij rekenen het liefst met perpetuele licenties. Vooruit betalen voor zolang het product leeft. Het geld kan tenslotte maar binnen zijn.
 
Specialistische applicaties
Bij gebruik van specialistische applicaties zoals veel bedrijven die nodig hebben in hun dagelijkse operations, betekent dat een stukje van de ondersteunende diensten niet zo eenvoudig uit de cloud te halen zijn. Een deel van de cloud diensten dient dus niet van een publieke maar van een private cloud te komen. 

Voor een business consumer mag het niet uitmaken waar de applicatie en data vandaan komt, het moet voor hem zo transparant mogelijk zijn. En dat betekent niet alleen dat virtuele machines heen en weer tussen interne en externe fysieke machines kunnen verplaatsen. Het gaat er juist om dat gebruikers uit een enkele portal bij hun applicaties kunnen die dan zowel uit private als vaak enkele publieke clouds aangeboden worden. En dat alles met volledige integratie van data en autorisaties. 

Volwassenheid

Een eigen private cloud, dat heeft consequenties. De infrastructuur moet zo goed als volledig autonoom kunnen werken. Alle veranderingen moeten voorspelbaar zijn en piek- en dalbelastingen moeten  door de infrastructuur zelf ontdekt en voorspeld worden. De infrastructuur moet daar vervolgens zelfstandig op kunnen reageren. 

Daarvoor dient de infrastructuur een bepaalde volwassenheid te hebben; ze moet gestandaardiseerd, gevirtualiseerd (niet alleen servers en applicaties, maar ook het netwerk en storage!) en geautomatiseerd zijn. Dat betekent dat management ingericht moet worden zoals monitoring van health en state, alerts en events, configuratie en deployment, orchestratie, capaciteit en analyse, etc.
Als al die zaken ingeregeld moeten worden, dan worden de hardware kosten in verhouding steeds kleiner, zeker afgezet tegen kosten van bepaalde beschikbaarheid en performance die providers voor uiteindelijk datzelfde stukje hardware vragen. 

Cloud Discovery Workshop

De weg naar de cloud kent dus zeker nog aandachtspunten. Of alles uiteindelijk naar de cloud gaat is de vraag. Hoe meer standaard de dienst en integratie, hoe verder de verschuiving zal gaan. Maar of veel bedrijven in het middensegment massaal gaan overstappen, mag toch betwijfeld worden. 

Bij PQR hebben we de Cloud Discovery Workshop ontwikkeld. Daarmee onderzoeken wij bij onze klanten gezamenlijk met hun IT-manager de situatie waarin de organisatie verkeert. We leggen uit wat de cloud is, welke voordelen er zijn, maar ook of er valkuilen zijn en bekijken of en waarom de organisatie een volgende stap naar de cloud zou moeten nemen. Vervolgens nemen we de techniek onder de loep. Op deze manier kunnen onze klanten stap voor stap kennismaken met en overgaan op cloud computing. 

Wilt u meer weten? Neem contact op met PQR of met Herco van Brug
Herco van Brug
Solution Architect PQR
@brugh
@PQRnl

 

Tags:

Datacenters

Partners