01-10-2018

Direct dataverkeer tussen Europese bedrijven stijgt jaarlijks met 48 procent

Deel dit bericht

Directe data-uitwisseling tussen bedrijven is binnen drie jaar tien keer zo groot als het internet. Dit blijkt uit de Global Interconnection Index 2.0 (GXI 2.0) van Equinix, aanbieder van interconnectie en datacenters. Als gevolg van de wereldwijd versnellende digitale transformatie gebruiken consumenten en organisaties meer data dan ooit tevoren en neemt de behoefte aan interconnectiemogelijkheden toe. Via interconnectie kunnen organisaties data via directe verbindingen real-time uitwisselen met providers en partners en daardoor hun digitale diensten integreren.
 
De GXI 2.0 voorspelt dat de interconnectiebandbreedte, de capaciteit voor het direct uitwisselen van data tussen bedrijven, tot 2021 zal toenemen tot meer dan 8.200 terabits per seconde (Tbps), oftewel 33 Zettabytes (ZB) per jaar. Dit is een forse stijging ten opzichte van de voorspelling van vorig jaar en maar liefst tien keer zoveel als de voorspelde capaciteit van het internetverkeer. Voor de komende vijf jaar voorspelt de GXI 2.0 bovendien een gemiddelde jaarlijkse groei van de interconnectiebandbreedte van 48 procent. In Amsterdam groeit dit percentage naar verwachting de komende drie jaar zelfs met 57 procent.

“Nederland is voor veel bedrijven de digitale toegangspoort naar Europa. Bijna 20 procent van de buitenlandse investeringen wordt gedreven door digitale activiteiten”, zegt Michiel Eielts, Managing Director Equinix Benelux. “Maar liefst 169 internationale ICT-hoofdkantoren van buitenlandse bedrijven zijn hier gevestigd. Dit komt doordat Nederland een sterke en betrouwbare digitale infrastructuur heeft.”

"Door het samenkomen van belangrijke macro- en technologische trends en nieuwe regelgeving bevinden we ons nu in een complex en risicovol tijdperk, waarin de fysieke- en digitale wereld steeds meer met elkaar integreren”, zegt Sara Baack, Hoofd Marketing van Equinix, Inc. ”Uit de GXI 2.0 blijkt dat bedrijven in toenemende mate hun toevlucht zoeken in interconnectie, omdat de traditionele vormen van data-uitwisseling via het publieke internet niet meer volstaan.”
 
Oorzaken groei interconnectie
De drie belangrijkste oorzaken voor de groei van interconnectie zijn:
- De digitale transformatie: Ten minste 50 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product zal in 2021 gedigitaliseerd zijn. Deze trend zet zich door in bijna alle sectoren. Steeds meer organisaties hebben behoefte aan real-time interacties tussen mensen, locaties, apparaten, clouds en data.
- Cybercriminaliteit: De digitalisering en de daarmee gepaard gaande kans op cybercriminaliteit dwingt bedrijven tot het veranderen van hun business en IT-infrastructuur zodat ze het traditionele internet omzeilen. Wereldwijd lopen de kosten als gevolg van datalekken op tot 6 biljoen dollar per jaar in 2021.  “Via directe private verbindingen in netwerkneutrale datacenters beperk je de kans op cybercriminaliteit tot een minimum, omdat je het publieke internet vermijdt”, zegt Eielts.
- Werken in ecosystemen: Het wordt voor bedrijven steeds belangrijker om te kunnen verbinden met klanten, partners en werknemers. Dit vraagt om digitale ecosystemen en interconnectiemogelijkheden. Naar verwachting zullen organisaties in 2021 bijna drie keer zo vaak samenwerken met organisaties buiten hun eigen sector en twee keer zo vaak gebruikmaken van intermediairs.

De GXI 2.0 beschrijft vier manieren waarop bedrijven gebruikmaken van interconnectie.5 Samen vormen zij een infrastructuurmodel voor het doen van zaken in de digitale economie.
- Netwerkoptimalisatie om de afstand tussen gebruikers en servicetoepassingen te verkorten.
- Hybride multicloud om data te verdelen en te verbinden met meerdere publieke clouds, gekoppeld aan private infrastructuur.
- Gedistribueerde beveiliging om veiligheidscontroles in te bouwen op plekken dicht bij de eindgebruikers.
- Gedistribueerde data om een data-analyse uit te voeren dichtbij de gebruikers.

Over de Global Interconnection Index
De jaarlijkse Global Interconnection Index van Equinix geeft inzicht in de voordelen die interconnectie voor organisaties biedt. Dit gebeurt door het volgen, meten en voorspellen van de interconnectiebandbreedte. Via deze bandbreedte kunnen organisaties data direct en real-time uitwisselen met providers en partners.
Voor de Global Interconnection Index worden de profielen van duizenden ecosysteemdeelnemers geanalyseerd. Deze data wordt gecombineerd met lokale- en regionale marktdata (inclusief macro-economische trends, demografische gegevens van de markt en data van verschillende industrieën) en met de belangrijkste drijfveren van de digitale handel. Het doel van het rapport is om de impact van digitale bedrijfstransformatie inzichtelijk te maken. Een uitgebreide methodologiebeschrijving is opgenomen in de Global Interconnection Index.

Company:

Equinix

Partners