05-01-2014

Fujitsu: Kant en klare bouwblokken maken het makkelijker

Deel dit bericht

 

Kant en klare oplossingen waarbij computerwerk, opslag, networking en virtualisatie in één bouwblok wordt aangeboden. En door 1 partij wordt ondersteund (één aanspreekpunt) verlagen de beheerkosten en versnellen ‘time To market’ voor bedrijven. Fujitsu brengt met vShape zo een oplossing voor het groot mkb. Gijs van Gemert (foto midden), ceo van datacenter Serverius, is ermee ingenomen: “in een paar minuten is het system beschikbaar voor gebruik.”

De laatste tijd zien we dat IT-leveranciers in toenemende mate integrale producten naar de markt brengen. “Het grote voordeel is namelijk dat het een geïntegreerde oplossing is. Als er iets mis is, dan wordt de gebruiker niet van het softwarekastje naar de hardwaremuur gestuurd; en andersom. En de klant kan ervan op aan dat het werkt. Alles is immers van tevoren goed getest. Daarbij komt dat de installate maar een paar minuten in beslag neemt”, licht Van Gemert toe.

Fujitsu brengt sinds kort vShape op de markt; een oplossing die op initiatief van de Japanse onderneming is ontwikkeld en gebaseerd is op de beproefde producten van VMware, Brocade, NetApp en natuurlijk Fujitsu.

Virtualisatie
Rob Oostdam (foto links) en Anita Barker, beiden werkzaam bij Fujitsu Nederland, vertellen dat vShape in het leven is geroepen om vooral MKB-bedrijven te ondersteunen. “Die hebben vaak geen uitgebreide IT-afdeling en kennen onvoldoende de mogelijkheden om de kosten naar beneden te brengen, en tegelijkertijd de bedrijfscontinuïteit te vergroten. Dat kun je onder andere doen met virtualisatie. VMware is marktleider op dat gebied; vandaar dat we met hen samenwerken”, geven zij aan.

Maar er komt meer bij kijken: betrouwbare en snel werkende servers, snelle netwerkverbindingen, en een goed presterend opslagsysteem. Fujitsu levert de server – geproduceerd in de eigen fabriek in Augsburg (Duitsland), NetApp neemt het opslagsysteem voor zijn rekening en Brocade tekent voor de switching-apparatuur (het netwerkdeel). Daarmee zijn vier grote IT-leveranciers verenigd in één oplossing.“Wij zorgen ervoor dat alles – naar de wensen van de klant – is geïntegreerd. Wij zijn ook het aanspreekpunt als er iets aan de hand is, bovendien testen wij de oplossing voordat zij wordt vrijgegeven”, zegt Oostdam.

Dienstverlening uitbreiden
De eerst vShape is inmiddels gemonteerd in de racks van het datacenter van Serverius. “Potentiële en onze huidige klanten kunnen het gewoon eerst uitproberen”, aldus Van Gemert. “Mocht het bevallen, dan kunnen ze het systeem bestellen dat ze hebben getest of gewoon een nieuwe bestellen. Dat gaat vrij snel; en dat is ook een voordeel van dit bouwblok als oplossing: je hoeft niet maanden te wachten voordat je alle onderdelen in huis hebt, waarna je pas aan het integratieproces kunt beginnen. Die integratie van hardware en virtualisatie zit ingebakken in het systeem; en vShape is snel leverbaar.”

Serverius verhuurt eigenlijk alleen maar racks en razendsnelle verbindingen, een datacenteraanbieder pur sang. “Maar wij bieden onze klanten ook meer door ons te onderscheiden op kostenstructuur en zeer veel technische mogelijkheden. Wij denken nadrukkelijk mee met onze klanten over de beste en meest kostenefficiënte oplossing. En met deze oplossing komen we tegemoet aan de gevoelens die vooral in het mkb sterk zijn: eerst zien, dan geloven. Ze kunnen het eerst uitproberen, zelf ervaring opdoen en dan pas kopen via de integrator SJ-Solutions.”

Bij dat laatste helpt SJ-Solutions samen met Serverius een goede kosten/baten-analyse te maken. “Daarbij maken we natuurlijk de afweging tussen het instand houden van de bestaande omgeving – die vaak hoge onderhoudskosten met zich meebrengt, en de migratie naar een nieuwe omgeving. Alle aspecten worden meegewogen.” aldus Sander Rittersma (foto rechts), ceo van SJ-Solutions.

“Je weet dat het onderhoud minimaal zal zijn. En als er iets aan de hand is, dan komt er één persoon van Fujitsu in plaats van iemand voor de switch, voor de virtualisatiesoftware, of voor het storage-gedeelte. Dat geeft rust”, stelt Van Gemert.

In dit licht noemt Oostdam nog een voordeel van deze oplossing: “Wij zorgen voor alle patches en updates op de diverse hardwarecomponenten en VMware. Dat doen we in één keer, zodat de verstoring van de bedrijfsvoering bij de gebruikers minimaal is. En natuurlijk testen we eerst alle patches en upgrades van te voren om na te gaan of er geen onverwachte effecten optreden in de omgeving van de klant.”

kader

Snel gegroeid 
Vier jaar geleden is Serverius begonnen in Dronten waar de onderneming een gloednieuw datacenter heeft laten bouwen. Het bedrijf heeft directe glasvezelverbindingen met onder meer de Nederlandse Internet Exchange (AMS-IX) in huis. Daarmee is Serverius heer en meester in Midden- en Noord-Nederland. 

Alles is dubbel uitgevoerd: de stroomvoorziening binnen het rekencentrum kent twee onafhankelijke circuits; en er zijn drie onafhankelijke lijnen naar de NLIX en andere Tier 1 netwerkproviders. De klant beschikt standaard over drie uplinks: twee naar internet, en eentje naar het eigen ‘kantoor’. Daarmee is de uptime van vShape vele malen hoger dan in de eigen serverruimte van een bedrijf, maar men geniet van dezelfde functionaliteit. Het is alsof vShape in het kantoor van de klant staat.

“We zijn bijzonder snel gegroeid”, zegt CEO Gijs van Gemert. “De huidige datacenter ruimtes zitten al bijna vol. Maar we kunnen hier goed uitbreiden. De ruimte is er; het netwerk is er, de menselijke ondersteuning is er en de elektriciteit is voorhanden.” 

Aanvankelijk had Serverius alleen maar Nederlandse klanten, maar tegenwoordig komt tachtig procent van de klanten uit het buitenland. Een groot deel zelfs van buiten Europa. “Ja, die willen toch fysiek aanwezig zijn in Europa”, legt Van Gemert uit. Hij heeft het dan over klanten uit bijvoorbeeld Rusland, Brazilië en China. 


Partners