24-06-2013

'IBM serveroplossingen besparen op TCO´

Deel dit bericht


“We praten steeds vaker met de CFO over onze oplossingen”, zegt Rianne van Veldhuizen, System x en Bladecenter Business Unit Manager bij IBM. Een belangrijk gespreksonderwerp bij organisaties die willen investeren in hun IT infrastructuur is tegenwoordig de Total Cost of Ownership, waar voorheen alleen naar aanschafkosten werd gekeken. Bovendien kijken gebruikers steeds beter naar de toepassing, waardoor de vraag naar totaal oplossingen toeneemt.

IBM is wereldwijd de grootste aanbieder van servers. In het aanbod van IBM is System x de Intel-serverlijn. Op deze markt is IBM momenteel de derde aanbieder in Nederland, dus wordt stevig ingezet op de voordelen van System x. “In het verleden werd veel gekocht op aanschafprijs, maar in toenemende mate spreken we met onze klanten over meer zaken dan alleen die eenmalige kosten”, aldus Rianne van Veldhuizen, System x en Bladecenter Business Unit Manager bij IBM.

Zij is duidelijk over de motieven voor het investeren in nieuwe servers. “Door op de juiste manier te investeren in hardware bespaar je tijdens de volledige levensduur van een server fors op kosten.” Zij benadrukt dat het hierbij gaat over de Total Cost of Ownership (TCO), een belangrijke USP voor System x. “De aanschafprijs is slechts één element in de totale kosten. Wanneer je verder kijkt zie je een geheel ander beeld. Onze aanschafprijs is al aantrekkelijk, en dat willen we combineren met besparingen op licentiekosten, energie en vereenvoudigd beheer”.

De technologische ontwikkelingen rond servers gaan razendsnel, bijvoorbeeld op het gebied van processorsnelheid. “Zo verdubbelt iedere achttien maanden de capaciteit. Ons advies is om elke drie jaar te evalueren of het financieel aantrekkelijk is nieuwe servers aan te schaffen, want onze ervaring leert dat dit in veel gevallen zo is. Investeringen in nieuwe servers verdien je binnen drie tot acht maanden terug.” Ze rekent voor: “Wanneer er vier servers in een oude omgeving staan die je moet uitbreiden dan betaal je vaak extra licentiekosten voor de software. Maar wanneer je die oude omgeving vervangt door twee nieuwe servers gaan je licentiekosten tot wel 75 procent omlaag.”

Duurzaamheid

De beheerkosten nemen ook af wanneer het aantal servers minder wordt. Daarnaast speelt het energieverbruik in toenemende mate een belangrijke rol. “Het terugbrengen van het energieverbruik is voor veel van onze klanten een belangrijke doelstelling: het bedrijf wordt groener en in combinatie met de andere voordelen is dit ook een verlaging van de totale ICT kosten.

IBM is op diverse gebieden intensief bezig de energiekosten te verlagen. In het ontwerp van onze System x servers is veel aandacht gegeven aan koeling en energieverbruik omdat dit vaak een verborgen kostenpost is bij onze klanten. Zo kunnen onze servers functioneren bij een omgevingstemperatuur van maximaal veertig graden, wat een flinke besparing op de koelingskosten kan opleveren.

Niet alleen de technologie verandert snel, ook de manier waarop Intel-servers worden ingezet verandert. Deze servers werden aanvankelijk ingezet als fileserver of printserver. “Door de betrouwbaarheid van deze systemen worden de servers nu voor bedrijfskritische applicaties gebruikt. We zien bijvoorbeeld veel virtualisatie en bedrijfskritische toepassingen draaien op deze servers. Door gebruik van virtualisatie is het niet meer nodig voor verschillende toepassingen meerdere servers aan te schaffen. Onze klanten zien System x als een betrouwbaar platform, waardoor ze het aandurven om alle toepassingen erop te laten draaien.”

Naast de modulaire System x servers heeft IBM PureSystems gelanceerd, een bladeplatform waar Intel en Power servers, storage en networking in één systeem zijn geïntegreerd. Op dit platform kan via innovatieve “patterns” de software veel sneller worden geïmplementeerd dan op traditionele systemen. Daarbij is het denkbaar dat een project met een doorlooptijd van enkele maanden wordt teruggebracht tot enkele weken. Een zeer goede oplossing voor bedrijven met tien of meer servers.

Complete oplossingen

System x biedt een breed portfolio. “Daar hebben we bewust voor gekozen, omdat klanten specifieke wensen hebben op het gebied van hun server selectie.

Voor cloud is weer een andere configuratie nodig dan voor Big Data. We hebben daarom voor veelgebruikte toepassingen referentie-architecturen opgesteld, bijvoorbeeld rond virtual desktop, die onze klanten en partners gebruiken als voorbeeld voor hun eigen projecten. Die architecturen zijn al zodanig ingericht dat de klant sneller nieuwe oplossingen kan realiseren. Steeds minder organisaties willen alleen maar een server, ook kleinere bedrijven vragen in toenemende mate om eenvoudig te implementeren complete oplossingen.”

Doordat medewerkers meer en meer verschillende devices als smartphones en tablets in hun dagelijkse werk willen gebruiken is een Virtuele Desktop Infrastructuur sterk in opkomst. VDI hangt sterk samen met de TCO. “Je hebt alle data op je servers staan, de data zwerft niet rond, dus je hebt meer grip op je informatie. Tegelijk speelt BYOD een belangrijke rol. Vroeger had iedereen dezelfde pc, maar nu brengen mensen hun eigen devices. Met VDI is de data makkelijker ontsluitbaar voor al die apparaten. We hebben dus op dat gebied diverse referentie-architectuur met System x servers voor VDI oplossingen voor kleinere en zeer grote organisaties.”

Resellers spelen voor IBM een cruciale rol in het aanbieden van System x. “We verkopen bijna alle System x-systemen via het kanaal. We hebben een korte lijst klanten die rechtstreeks bij IBM willen kopen, maar dat willen we zoveel mogelijke terugbrengen. Resellers kennen de klant, en zij kennen IBM. Resellers kunnen ons in dit segment juist aanvullen met hun specifieke kennis en ervaring.”

“Naast oplossingen op basis van System x zoals SAP HANA, zijn er allerlei slimme oplossingen die er door de business partners aan toe worden gevoegd. ISV’s hebben hun eigen softwarepakketten voor dit platform. Dat is dus heel belangrijk voor ons. We ondersteunen onze partners op veel manieren, zoals educatie, marketing en sales. We werken bijvoorbeeld ook nauw samen bij het maken van een referentie-architectuur. Zo komen we met onze partners tot unieke oplossingen."

Download whitepaper hier...

Download dit artikel hier... 

 

Tags:

Storage

Partners