04-04-2014

Nieuw datacenter beurs Turkije van Nederlandse bodem

Deel dit bericht

 

Het nieuwe datacenter van Borsa Istanbul (de beurs van Istanbul) wordt gemaakt door het Nederlandse Deerns. Het datacenter wordt de komende maanden ingericht en gaat in juli in bedrijf. Deze week is het wel officieel geopend.

Hart van de financiële wereld

De opdracht van Deerns’ eerste Turkse klant was om een nieuw datacenterrealiseren midden in het draaiende hart van de financiële wereld van Turkije te bellen. Het datacenter is in de voormalige kluis van de beurs gebouwd. Het heeft een dataruimte van 600 m2die geschikt is voor een IT-belasting van 1500 Watt per vierkante meter.Deerns maakte het ontwerp, begeleidde de aanbesteding en uitvoering en voerde inspecties uit inclusief het commissioning-traject.

Zes maanden

Het datacenter is in zes maanden gebouwd. ‘Ook gezien de omgeving is dit alleen mogelijk met een specifieke aanpak waar het ontwerp- en bouwproces op is ingericht. Het was een intensieve, interactieve samenwerking met zowel BorsaIstanbul als met de aannemer (Telcoset) om het datacenter binnen dat korte tijdsbestek te realiseren’, aldus Wim Buters, manager Datacenters bij Deerns.

Primeur voor Turkije

Het datacenter wordt gekoeld met water, dat zelf weer wordt gekoeld via zogenaamde hybrid-dry coolers. Deze duurzame oplossing is een primeur voor Turkije. Beide partijenstreven tevens naar een zo laag mogelijke PUE (Power UsageEffectiveness), de maat voor het energieverbruik, om zo een duurzaam bedrijfsproces te realiseren dat minimaalbelastend is voor het milieu. Na oplevering zal een PUE van 1,4 kunnen worden gerealiseerd. Een prestatie van formaat te bedenken dat het om een brown-fieldproject gaat; inbouw binnen een bestaand gebouw.

Sciencefictionfilm

De internationale en technologische ambities van Borsa Istanbul vereisen een betrouwbare infrastructuur. Het datacenter is zoveel mogelijk beschermd tegen uitval. 1500 sensoren moeten brand of schokken van aardbevingen kunnen detecteren. Het verschil tussen het oude en nieuwe datacenter is enorm. ‘Het nieuwe datacenter ziet eruit alsof je in een sciencefictionfilm bent beland, terwijl het bestaande eruit ziet als een normaal IT-centrum van een bank of een groot bedrijf’, zegt voorzitter en CEO Dr. Ibrahim M. Turhan.

(PW)

 

Tags:

Datacenters

Partners