17-02-2014

Nieuw nationaal datacenter voor Nederlands onderzoek

Deel dit bericht


SURFsara en TelecityGroup hebben een overeenkomst getekend voor het ontwikkelen en leveren van een nieuw nationaal datacenter voor onderzoek en hoger onderwijs. Medio 2016 beschikt SURFsara hiermee over een nieuwe generatie state-of-the-art, flexibel, kosteneffectief en duurzaam datacenter. In dit nieuwe datacenter zal de SURFsara nationale High Performance Computing (HPC)-infrastructuur worden gehuisvest, waaronder de nationale supercomputer Cartesius. Daarnaast is het nationaal datacenter beschikbaar voor clouddiensten en data van instellingen voor onderzoek en hoger onderwijs, maar ook voor pre-competitief onderzoek van bedrijven.

Het nieuwe HPC-datacenter van SURFsara wordt gevestigd in het toekomstige TelecityGroup AMS01-datacenter op Amsterdam Science Park in de directe nabijheid van het SURF Science Park-gebouw. De keuze voor partner en leverancier TelecityGroup is tot stand gekomen via een Europese aanbestedingsprocedure.

"Voor toponderzoek en innovatie is het hebben van een geavanceerde en duurzame ICT-infrastructuur van essentieel belang", aldus Anwar Osseyran, directeur SURFsara. "We hebben ervoor gekozen om het nationale datacenter flexibel op te zetten en de capaciteit on-demand te kunnen uitbreiden, zodat we de nieuwste ICT-ontwikkelingen en innovaties snel en kosteneffectief kunnen inzetten. Ook kijken we ernaar uit om in het nieuwe datacenter samen met TelecityGroup onderzoek te gaan doen naar verbetering van de (energie-)efficiëntie van (HPC-)datacenters."

Datacenter in een datacenter
Na jarenlang gebruik te hebben gemaakt van de uitstekende faciliteiten van het datacenter van Vancis, verhuist SURFsara naar een eigen datacenter. Bijzonder aan het nieuw te bouwen nationale datacenter is dat het zal functioneren als een op zichzelf staand geheel. Door het exclusieve gebruik van twee verdiepingen in het toekomstige TelecityGroup AMS01-datacenter wordt het een 'datacenter in een datacenter'. In totaal komt voor SURFsara meer dan 800 m2 IT-vloer beschikbaar met een initieel vermogen van 1.8MW, waarbij wordt voldaan aan specifieke eisen voor co-locatie van HPC-apparatuur. Bij de bouw moet met een groot aantal aspecten rekening worden gehouden, zoals de zwaarte van de apparatuur, het hoge aantal kilowatts per rack en specifieke voorzieningen voor warmwaterkoeling.

Duurzaamheid
Het gehele datacenter is toonaangevend op het gebied van duurzaamheid. Om het energieverbruik en de CO2-uitstoot zoveel mogelijk te beperken, worden innovatieve, maar bewezen betrouwbare technologieën benut. Zo zal 100% buitenluchtkoeling worden toegepast door gebruik van WKO (warmte-koudeopslag) en wordt gebruik gemaakt van koude gangen. Dit resulteert in een Energy Usage Effectiveness (EUE) lager dan 1,25. De EUE is de maatstaf voor de energie-efficiëntie van IT-datacenters en geeft de verhouding weer tussen het totale energiegebruik van het datacenter en het daadwerkelijke energieverbruik door de IT-apparatuur.

Alexandra Schless, Vice President Western Europe TelecityGroup: "We zijn er bijzonder trots op dat TelecityGroup de hoogwaardige geïntegreerde ICT-infrastructuur van SURFsara mag huisvesten en dat wij als team het vertrouwen krijgen een wezenlijke bijdrage te kunnen leveren aan wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Wij verheugen ons dan ook op de samenwerking en zijn ervan overtuigd dat de specifieke kennis binnen de beide organisaties zal leiden tot het beoogde en gewenste resultaat."

De realisatie van het nationaal HPC-datacenter wordt mogelijk gemaakt door SURF met bijdragen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het ministerie van Economische Zaken.

(PW)



Tags:

Datacenters

Partners