07-10-2013

IT-Galaxy: werkplek en datacenter van morgen

Deel dit bericht


IT-Galaxy is hét PQR-congres van het jaar. Afgelopen dinsdag vond het evenement voor de vijfde keer plaats. Een heus lustrum dus, dat goed werd bezocht. Ruim vierhonderd IT-professionals, van systeembeheerder tot CIO, kwamen af op het programma van 21 lezingen, omzoomd door een informatiemarkt bevolkt door bekende leveranciers als Cisco, Citrix, Hitachi, HP, NetApp en VMware.

Onder het thema ‘Route 2020: keep IT simple’ werd een blik vooruit geworpen, met een duidelijke focus op de werkplek en het datacenter van morgen. “Voor de IT’er horen de workspace en het datacenter van morgen bij elkaar”, aldus CTO Ruben Spruijt (foto) van PQR, die samen met collega-CTO Jerry Rozeman de openings-keynote verzorgde. Spruijt prevaleert de term ‘workspace’, als het om de werkplek van morgen gaat. Werkplek doet naar zijn mening te veel denken aan een bureau met een computer erop. En ‘tomorrow’s workspace’ omvat in de visie van PQR veel en veel meer dan dat. In tomorrow’s workspace worden zeven IT-zaken bij elkaar gebracht: Flexible Workstyles, Applicatie en Desktop Delivery, Enterprise Mobility Management, Enterprise File Sharing, Unified Communications, Enterprise Social Media en Applification. We lichten de belangrijkste onderdelen er even uit.

Bij Flexible Workstyles gaat het om ‘whoowns’. Dat loopt van het vrijheid beperkende ‘IT schrijft voor’, via ‘choose your own’, ‘bring your own’ (met policies), ‘buy your own’ (onder restricties), naar het geheel vrije ‘on your own’. In dat laatste geval heeft iemand controle over zijn data en kiest hij geheel zelfstandig de devices en applicaties waarmee hij wil werken.

Enterprise Mobility Management (EMM)is een kreet die op dit moment heel veel gebruikt wordt. Dat was een jaar geleden nog niet zo. Spruijt: “EMM heeft alles met ‘dual persona’ te maken. Hoe kan ik op hetzelfde device een scheiding aanbrengen tussen privé en zakelijk. EMM gaat dus niet zozeer om het managen van devices en applicaties, het gaat om het managen van data.”

Bij Enterprise File Sharing gaat het om zaken als ‘Dropbox for the Enterprise’. “Met autorisatie naar je eigen systemen, misschien met federatie naar andere systemen toe”, schetst Spruijt. “Koppelingen van Enterprise File Sharing naar Sharepoint bijvoorbeeld, of koppelingen naar je eigen home directory. Op die manier houd je meer grip op waar je data staan.”

Enterprise Social Media betreft het gebruik van social media binnen het eigen bedrijf. “Waarom heeft Microsoft een paar jaar geleden Yammer gekocht?”, werpt Spruijt zijn gehoor toe.“Om het te integreren met Sharepoint. Yammer is een voorbeeld van Enterprise Social Media. Het is een ander platform voor communicatie, naast e-mail, Unified Communications en converseren bij de koffieautomaat. Je kunt er heel snel kennis mee delen, vastleggen en terughalen.”

Tomorrow’s datacenter

Rond het datacenter van morgen kwamen op IT-Galaxy vier trends bovendrijven: SDDC (Software Defined Data Center), coverged infrastructure, orchestratie en cloud. SDDC kan worden omschreven als de wereld waarin alles zoveel mogelijk wordt omgezet van een klassieke hardware-infrastructuur naar een infrastructuur gebaseerd op software. “Je hebt de datacenter fabric en daaronder hangen compute, storage, network en facilities”, schildert Jerry Rozeman de uitgangssituatie.“Dat wordt straks allemaal software based. We begonnen met applicatieserver-virtualisatie en desktopvirtualisatie, maar nu gaat met storage en networking hetzelfde gebeuren. Klassieke storage-arrays worden omgezet naar softwareoplossingen die bovenop local disk draaien en die een alternatief scenario gaan vormen voor klassieke SAN-oplossingen. En daarnaast zien we virtuele netwerken ontstaan gebaseerd op software-switches.”

Elke grote leverancier is daarnaast bezig met ‘converged infrastructure’-oplossingen. Dat is volgens Rozeman op dit moment heel actueel. In zijn meest simpele vorm gaat het om samengestelde oplossingen uit compute (servers), storage, networking en managementsoftware, plus eventueel een applicatie. De klant koopt met één druk op de knop een oplossing voor bijvoorbeeld vijfhonderd man.

Over ‘orchestratie’ is ook het nodige te doen. Rozeman: “In onze IT-ontwikkeling zijn we nu aangeland bij consolidatie door middel van virtualisatie. Met die gevirtualiseerde oplossingen hebben we nog steeds heel veel managementwerk. En dat managementwerk kunnen we automatiseren. Dát is orchestratie en daar zijn nu een paar hele actuele, werkzame oplossingen voor beschikbaar.”

En dan tot slot nog even cloud. Cloud is in de ogen van Rozeman“niets anders dan het automatiseren van IT, met vervolgens een menukaartje erop met de prijs per eenheid.” Dat kun je zelf doen (private cloud), of elders betrekken (public cloud), maar de toekomst heet ‘hybrid’. De hybrid cloud is echter niet ‘een stukje doe je zelf en een stukje neem je af’. Er moet een brug tussen zitten, private en public cloud moeten gekoppeld zijn. Pas dan mag je echt praten over een hybrid cloud. Dat zie je nu al, maar Rozeman verwacht het komend jaar pas echt serieuze oplossingen om dit goed te kunnen inrichten.

Impact voor de bezoeker

Als alles straks één grote virtuele spaghetti wordt, wat betekent dat dan voor de doorsnee IT-Galaxy-bezoeker, de IT-professional dus? “Het vraagt een andere manier van denken”, zegt Rozeman. “Het betekent dat we end-to-end moeten gaan managen en monitoren. Van de voor tot de achterkant moeten we zien wat er gebeurt. Ontstaan er ergens hot spots, dan moeten we het signaleren. Het vraagt ook meer van onze kennis. Je hebt tegenwoordig heel veel specialisten. Ze snappen alles van VMware, of van storage. Dat is niet meer genoeg. IT-professionals moeten weer veel meer generalist worden. Ze moeten die hele stack leren begrijpen. Want als het allemaal zó in elkaar grijpt, en je wilt het blijven kunnen managen, dan kun je straks niet met z’n vijven rond zo’n box gaan zitten en zeggen, hoe gaan we dit nu eventjes doen. De wereld heeft generalisten nodig. Dus de rol van de IT-professional moet naar een nieuw niveau.”

>> meer

  

Partners