14-08-2023 Door: Joris Stoop

Datamodellen bewerken in de Power BI Service

Deel dit bericht

Tot nu toe was het alleen mogelijk om datamodellen (data sets) te bewerken in Power BI desktop of externe software, maar nu is het ook mogelijk om data sets te bewerken in de Power BI service.

Op dit moment is het bewerken van datamodellen nog een preview feature die per werkruimte geactiveerd dient te worden. Het activeren van de functionaliteit kan alleen als op tenant-niveau de functie is ingeschakeld. Na het activeren van de functionaliteit kan elke dataset in de werkruimte worden geopend in de online editor via het context-menu van de dataset door op [Open Data Model] te klikken.

1.png2.png


Functionaliteit
Het bewerken van de modellen is eigenlijk het beste vergelijken met de modelweergave in Power BI Desktop. Het is mogelijk om:
• Meetwaarden toe te voegen en te bewerken
• Calculated columns toe te voegen en te bewerken
• Calculated tables te definiëren
• Relaties tussen tabellen te beheren
• Eigenschappen van velden te bewerken
• Row-Level-Security te beheren

De functionaliteit is erg intuïtief en sterk vergelijkbaar met Power BI Desktop.

3.pngPower BI Premium
Het is mogelijk om datasets in een Power BI Premium werkruimte te bewerken, maar zodra een dataset met een externe tool via een XMLA-endpoint is gewerkt kan hij niet meer worden bewerkt in de Power BI Service. Dit geldt ook voor Power BI Desktop, dus hier ging ik eigenlijk ook wel vanuit.4.png


Een model dat bewerkt is in de Power BI Service is wel uitwisselbaar met Power BI Desktop.

Conclusie
Voor kleinere datasets is het een erg mooie toevoeging om deze even snel online te kunnen bewerken. Voor grotere datasets die veelal via XMLA worden bewerkt is het niet in te zetten. Verder moet er bij het gebruik ook goed worden gekeken naar versiebeheer bijvoorbeeld. Voor grotere omgevingen met meerdere ontwikkelaars is de meerwaarde van deze functionaliteit dus een stuk minder.

Joris Stoop

Joris heeft veel ervaring met zowel de front-end als de back-end van BI omgevingen in Microsoft BI én SAP BusinessObjects technologie. Denk hierbij aan BusinessObjects Web Intelligence en Information Design Tool, aan SQL Server Reporting Services, Analysis Services en Power BI. Daarnaast is Joris gespecialiseerd in de back-end bij het bouwen en beheren van datawarehouses. Ook heeft hij ervaring in het gebruik van verschillende databases en programmeren in .NET. Verder schrijft hij blogs voor de Ensior website.

Alle blogs van deze auteur

Partners