28-09-2021 Door: Joris Stoop

Power BI Premium, nu ook per gebruiker

Deel dit bericht

Voorheen was het alleen mogelijk om Power BI Premium op basis van capaciteit af te nemen. Hierdoor was dit een erg kostbare oplossing voor kleinere bedrijven. Sinds kort is het echter ook mogelijk om Power BI Premium per gebruiker af te nemen. Dit maakt het voor kleinere bedrijven een stuk interessanter, maar was is nu eigenlijk het verschil tussen Power BI Pro en Power BI Premium?

De verschillen
De belangrijkste verschillen tussen Power BI Pro en Power BI Premium per gebruiker zijn overzichtelijk gepresenteerd op de website van microsoft. Hieronder zal ik een aantal belangrijke verschillen bespreken, zodat u kunt kijken of het voor uw organisatie interessant is om Power BI premium aan te schaffen. Het is mogelijk om Power BI Pro licenties te combineren met Power BI Premium per gebruiker. Het is dan echter niet mogelijk om als pro gebruiker de premium content te consumeren.


afb.png


Paginated Reports
Met Power BI Premium per gebruiker heb je de mogelijkheid om Paginated Reports in de Power BI service op te slaan. Voor een aantal rapporten kan het zijn dat een Power BI dashboard niet handig. Een paginated report kan dan wellicht een mooie aanvulling zijn. Paginated report worden met Power BI Report Builder gebouwd, wat erg lijkt op de Report Builder die we kennen van SSRS. Mooie bijkomstigheid is dat het dan ook mogelijk is om deze rapporten via mail in bijvoorbeeld PDF te verspreiden. Let wel op dat het met Power BI Premium per gebruiker niet mogelijk is om de rapporten naar mensen buiten uw organisatie te sturen. Hiervoor is Premium Capacity nodig. Het is wel mogelijk om de rapporten naar mensen binnen uw organisatie te sturen die geen premium hebben.

Dataflows
In een aantal eerdere blogs ben ik ingegaan op het gebruik van Dataflows (Power BI Dataflow / Power BI Dataflows/Datasets vs SQL Server Analysis Services). Dataflows is ook beschikbaar binnen het Pro abonnement, maar binnen premium is de functionaliteit toch een stuk uitgebreider, waardoor de inzet van dataflows ook een echte meerwaarde kan hebben binnen uw organisatie.

Direct Query
Het is mogelijk om een Dataset via DirectQuery verbinding te laten maken met een Dataflow. De data hoeft dan dus niet meer in een Dataset te worden geladen alvorens hij gebruikt kan worden binnen Power BI

Linked entities
Entiteiten binnen Dataflows kunnen worden hergebruikt, zodat de data niet meerdere malen opgehaald hoeft te worden.

Incrementeel laden
Premium biedt ook de mogelijkheid om data incrementeel in te laden. Het spreekt voor zich dat dit natuurlijk enorme performance winst kan opleveren voor grote Dataflows.

XMLA endpoints
Connectiviteit via een XMLA endpoint. Simpel gezegd wil dat eigenlijk zeggen dat het mogelijk is om met externe tools met Power BI Premium te connecteren. XMLA endpoints bestaan voor SQL Server Analysis Services bijvoorbeeld al erg lang. Dit betekent dat je dus met elke tool die dit ondersteund kan connecteren met power BI Premium. Een klein lijstje van veel gebruikte tools is:
• SQL Server Management Studio
• SQL Server Profiler
• Visual Studio
• DAX Editor
• Tabular Editor

Er zijn natuurlijk veel meer tools en met de mogelijkheid om ook te schrijven naar de service zijn de mogelijkheden natuurlijk eindeloos.

Capaciteit
De modelgrootte van Power BI Pro en Power BI Premium worden in bovenstaande tabel wellicht wat verwarrend weergegeven. De totale capaciteit van Pro is bijvoorbeeld 10 GB/user en bij Premium Per user 100 TB, maar dat wil niet zeggen de datasets waar de rapporten op zijn gebaseerd deze grootte mogen hebben. In Power BI Pro mag een dataset maximaal 1 GB groot zijn en binnen Power BI Premium 100 GB.
Een belangrijk verschil met betrekking tot Datasets is ook de refresh rate. Met een Pro licentie mag een dataset maar 8 keer per dag worden ververst, terwijl dit met een Premium licentie tot 48 keer per dag kan.

Deployment Pipelines
Een andere handige toevoeging is Deployment Pipelines. Hiermee is het mogelijk om werkruimtes in te richten als ontwikkel- of testomgeving. Content kan dan via pipelines naar de verschillende omgevingen worden gepromoot. Het ontwikkelen en testen van content wordt hierdoor een stuk makkelijker en overzichtelijker.

Conclusie
Met Power BI Premium per gebruiken komt de premium functionaliteit ook beschikbaar voor kleinere organisaties en kan men met een beperkte investering toch veel extra functionaliteit toevoegen aan de Power BI service. Waar het voorheen nog niet mogelijk was om volledig over te stappen naar de Power BI service in de cloud is dat nu toch het overwegen waard.

Joris Stoop

Joris heeft veel ervaring met zowel de front-end als de back-end van BI omgevingen in Microsoft BI én SAP BusinessObjects technologie. Denk hierbij aan BusinessObjects Web Intelligence en Information Design Tool, aan SQL Server Reporting Services, Analysis Services en Power BI. Daarnaast is Joris gespecialiseerd in de back-end bij het bouwen en beheren van datawarehouses. Ook heeft hij ervaring in het gebruik van verschillende databases en programmeren in .NET. Verder schrijft hij blogs voor de Ensior website.

Alle blogs van deze auteur

Partners