28-10-2020 Door: Dennis den Broeder

SAP Analytics Cloud voor Office add-in beschikbaar in Excel desktopversie

Deel dit bericht

De SAP Analytics Cloud voor Office add-in was al een paar maanden terug beschikbaar gekomen voor Office 365 online, maar is nu dan ook beschikbaar voor de Microsoft Excel desktopversie.

Wat kan je ermee?
SAP Analytics Cloud voor Office add-in geeft je de mogelijkheid om een gevalideerd SAC-model te analyseren in Excel. Het SAC-model wordt in de vorm van een draaitabel beschikbaar gesteld in Excel. De gebruiker kan dan met bekende Excel draaitabel functionaliteit zoals Drill Down, filteren en het presenteren van verschillende kolommen en rijen aan de slag om tot inzichten te komen.

Het benaderen van meerdere SAC-modellen in Excel is mogelijk. Afhankelijk of het SAC model gebaseerd is op een Live connectie is real time analyse mogelijk. Zo niet dan kan de data uit het SAC-model vanuit Excel ververst worden.

Wanneer je in SAC ook de beschikking hebt over de planning module is het ook mogelijk om het SAC planningsmodel te importeren in Excel en wijzigingen in Excel weer terug te schrijven in SAP Analytics Cloud.

1a_sac_add-in_1.jpg
1b_sac_add-in_2.jpg

Wat heb je nodig?
Naast een SAP Analytics Cloud licentie moet de Excel desktopversie gebaseerd zijn op een Office 365 licentie. Het besturingssysteem moet Windows zijn. Bij gebruik van Mac Os kan je als alternatief Excel online gebruiken. Ondersteuning voor Mac OS staat wel op de roadmap.

Eindigt je SAC url op “sapanalytics.cloud” (er zijn drie verschillende domeinen mogelijk) dan kan je de add-in zelf handmatig installeren. Is dit niet het geval dan zal de add-in beschikbaar gesteld moeten worden door je office 365 administrator.
2_sac_add-in_4.jpg

Als laatste stap is er nog een setting in SAP Analytics Cloud nodig om de add-in correct binnen Excel te laten functioneren. Bij de systeem instellingen in SAC is het nog nodig om voor de “Trusted Orgins” nog de volgende sites toe te voegen.


3_sac_add-in_3.jpg


Doelgroep?
Deze SAC add-in is vooral bedoelt om data-analyse op basis van een SAC-model beschikbaar te maken voor gebruikers die graag in Excel werken. SAC heeft zelf ook de “Explorer” functie die vergelijkbare functionaliteit biedt om aan data-analyse te doen. SAP erkent echter dat veel gebruikers die data willen analyseren dat graag in Excel doen, vandaar deze add-in.

Conclusie
Het komt bij organisaties regelmatig voor dat data vanuit verschillende tools naar Excel wordt getrokken. Voor ad-hoc analyse hoeft dat ook niet verkeerd te zijn, maar zodra Excel de functie krijgt van een Reporting tool met daarom heen een heel fragiel en tijdrovend proces dan schiet het zijn doel voorbij. Advies is dus om goed te (blijven) monitoren waar dit soort tools voor ingezet worden.

Company:

Ensior

Dennis den Broeder

Dennis is binnen het vakgebied Business Intelligence gespecialiseerd in BusinessObjects. Binnen Ensior is Dennis verantwoordelijk voor het compentence center SAP BusinessObjects en verzorgt daarnaast regelmatig kennissessie's over SAP BusinessObjects en Microsoft BI voor klanten. Ook schrijft hij blogs voor de Ensior website.

Alle blogs van deze auteur

Partners