We zien dat SAC steeds volwassener wordt en behoorlijk wat interessante functies heeft zoals Data Discovery functies, Smart Insight, Search Insight (Natural Language), Explorer Modus en meer. Hieronder staat mijn top-10 van SAP Analytics Cloud features in willekeurige volgorde.
Smart Insight
Een feature die je met een simpele klik voor de meeste visualisaties kan activeren. Hiermee bepaalt de SAC Engine welke elementen een bepalende factor zijn voor de cijfers in je visualisatie. Dat kan bijvoorbeeld een bepaalde maand zijn die qua omzet eruit springt of een bepaald product dat het meest bijdraagt aan de marge. Het mooie is dat de Smart Insight ook dynamisch is, dus als je filtert of een Drill Down doet verandert de Smart Insight mee. Daarnaast kan je Smart Insight op Smart Insight doen. Een hele handige functie dus voor Data Discovery die je gewoon als Viewer kan oproepen.
Explorer Modus
Ook de Explorer Modus is met een simpele klik te activeren en ook een handige feature om Data Discovery toe te passen. Explorer Modus geeft je de mogelijkheid om snel te filteren op elke dimensie in het model. Daarnaast kan je snel de context veranderen van je visualisatie door andere meetwaarden en dimensies te gebruiken voor je visualisatie. Views in Explorer die je wil hergebruiken kan je opslaan. Als Viewer kan je de Story als Bookmark opslaan om de Story de volgende keer in de laatste gebruikte staat inclusief Explorer Views op te roepen, maar dan met vernieuwde data. Als ontwerpen van de Story kan je ook Explorer Views definiëren die dan voor iedereen beschikbaar zijn.
Drill Down
Een derde manier om aan Data Discovery te doen in je SAC Story is om door een bepaalde hiërarchie heen te drillen. Bekende voorbeelden van hiërarchieën zijn bijvoorbeeld een organisatie hiërarchie, een tijd hiërarchie en een product hiërarchie. Deze Hiërarchieën moeten wel in het SAC Model gedefinieerd worden voordat het in een visualisatie van je SAC Story gebruikt kan worden. Best practise is om van elk veld dat in een hiërarchie moet komen een duplicaat te maken, zodat de mapping bij wijzigingen van je bron query (bijvoorbeeld query op universe) soepel blijft verlopen. Voor BusinessObjects gebruikers die een Live Universe query willen gebruiken om een SAC Story te maken zal een custom hiërarchie in het universe gedefinieerd moeten worden.
Hyperlink met filter
Een vierde manier om dieper in de data te duiken is via een hyperlink filter. Hiermee kan je vanuit een datapoint een ander tabblad of de hele story filteren of een hyperlink maken naar een externe website waarbij de hyperlink dan de waarde van het datapunt mee krijgt. In onderstaand voorbeeld is dat een tabblad met detail data die gefilterd wordt op basis van het geselecteerde item. De designer zal de hyperlink moeten definiëren dan is deze door de Viewer te gebruiken.
Linked Analyse
Een functie die hier een beetje op lijkt is Linked Analyse. Hiermee kan je vanuit een visualisatie (grafieken of Input Controls) 1 of meerdere andere visualisaties filteren.
Variance
Met een Variance heb je de mogelijkheid om in visualisaties waar je twee waarden vergelijkt makkelijk het verschil te zien tussen de verschillende data punten. Hoe je dit verschil wil afbeelden (bars, getallen, percentages) kan een Viewer zelf nog aanpassen. Ook kan een Viewer zelf nog een nieuwe Variance toevoegen.
Time Intelligence
Een handige functionaliteit die je tot je beschikking krijgt als je een datum veld in je model gebruikt. Omdat deze functionaliteit het ontwerpen van een SAC Story zoveel makkelijker maakt, adviseer ik om altijd een datum veld op te nemen in je model die betrekking heeft op de periode waarover je visualisaties wil maken. Mocht je de data meer geaggregeerd wil houden dan kan je er bijvoorbeeld kiezen om alle dagen in de maand te transformeren naar de laatste dag van de maand. De Time Intelligence functies zijn handig op verschillende vlakken. Ten eerste voor visualisaties om allerlei RunningSum varianten weer te geven zoals Year To Date, Quarter To Date en Month To Date. Ten tweede om heel makkelijk tijd filters toe te passen op je Story of afzonderlijke visualisaties. Bijvoorbeeld Current Year of bijvoorbeeld een combinatie van Current Quarter en Previous Quarter. Ten derde kan je berekende velden maken met Time Intelligence zoals bijvoorbeeld Previous Year die je dan weer in je hele SAC Story kan hergebruiken. Ook een Viewer van een SAC Story kan dan nog zelf vergelijkingen met een vorige perioden toevoegen aan visualisaties waar een tijdsdimensie gebruikt wordt.
Search To Insight
Deze functionaliteit geeft de mogelijkheid om binnen je model via Natural Language je analytische vragen te beantwoorden. De antwoorden worden weergegeven in een visualisatie en zijn gebaseerd op namen van meetwaarden en dimensies. Mocht je niet goed weten wat er allemaal beschikbaar is in het model dan kan je nog de lijst met meetwaarden en dimensies oproepen. Deze items kan je dan ook nog aanklikken om een Natural Language vraag te stellen. Het resultaat kan je naar je Story kopiëren om de visualisatie daar eventueel verder te optimaliseren. Enige voorzichtigheid is natuurlijk wel op zijn plaats, omdat je wel de data in de juiste context moet kunnen plaatsen.
Thresholds
Een Threshold is in feite een vorm van Conditional Formating, bijvoorbeeld omzet t.o.v. target. Maar in vergelijking met Web Intelligence is deze functies uitgebreider. In WebI kan het alleen standaard in tabellen worden toegepast. In SAC ook in visualisaties en wordt de Threshold automatisch weer opnieuw berekent als een Drill Down of een filter wordt toegepast. Ook als een nieuwe visualisatie gemaakt wordt met een meetwaarden waar al een Threshold voor gedefinieerd is, wordt deze Threshold automatisch toegepast. Dit laatste kan dan wel uitgezet worden.
ESRI kaart
De mogelijkheid om een kaart als visualisatie toe te voegen aan je SAC Story kan een meerwaarde hebben. Om een kaart te kunnen maken heb je een geografische dimensie nodig. Deze dimensie kan je baseren op landen, provincies, regio’s en plaatsnamen. Of een plaats herkend wordt door SAC hangt af van de grote van de plaats en het land. Beter is om met gps-coördinaten te werken. Dat werkt altijd 100% accuraat en daar krijg je automatisch een hiërarchie bij. Ook is mogelijk om meerdere lagen over elkaar heen te leggen in de kaart visualisatie. In onderstaand voorbeeld is er een laag voor Sales Revenu en een laag voor Marge gedefinieerd. Op beide lagen kan je dan weer Down Drillen. Ook is mogelijk om vrij beschikbare lagen uit de ESRI Community in de kaart visualisatie te integreren. Vrij beschikbaar zijn bijvoorbeeld de postcodegebieden van Nederland in 6-cijferige, 5-cijferige of 4-cijferige variant.
Conclusie
Naast deze top-10 features kent SAC zeker nog een aantal andere interessante features zoals bijvoorbeeld Forecasting (plus R-Visualizations) en Smart Discovery (SAC maakt dan automatisch een Story voor jou op basis van meetwaarden en dimensies die jij belangrijk vindt). In vergelijking met WebI is er veel meer interactiviteit en Data Discovery mogelijk. Door de unieke en complete functionaliteit kan SAC goed ook goed concurreren met vergelijkbare tools op de markt.
15 oktober 2024 Workshop met BPM-specialist Christian Gijsels over AI-Gedreven Business Analyse met ChatGPT. Kunstmatige Intelligentie, ongetwijfeld een van de meest baanbrekende technologieën tot nu toe, opent nieuwe deuren voor analisten met i...
7 november (online seminar op 1 middag)Praktische tutorial met Alec Sharp Alec Sharp illustreert de vele manieren waarop conceptmodellen (conceptuele datamodellen) procesverandering en business analyse ondersteunen. En hij behandelt wat elke data-pr...
11 t/m 13 november 2024Praktische driedaagse workshop met internationaal gerenommeerde trainer Lawrence Corr over het modelleren Datawarehouse / BI systemen op basis van dimensioneel modelleren. De workshop wordt ondersteund met vele oefeningen en pr...
18 t/m 20 november 2024Praktische workshop met internationaal gerenommeerde spreker Alec Sharp over het modelleren met Entity-Relationship vanuit business perspectief. De workshop wordt ondersteund met praktijkvoorbeelden en duidelijke, herbruikbare ...
21 november 2024 Praktische en interactieve workshop met Nigel Turner Data-gedreven worden lukt niet door alleen nieuwe technologie en tools aan te schaffen. Het vereist een transformatie van bestaande business modellen, met cultuurverandering, een h...
26 en 27 november 2024 Organisaties hebben behoefte aan data science, selfservice BI, embedded BI, edge analytics en klantgedreven BI. Vaak is het dan ook tijd voor een nieuwe, toekomstbestendige data-architectuur. Dit tweedaagse seminar geeft antwoo...
28 november 2024Workshop met BPM-specialist Christian Gijsels over business analyse, modelleren en simuleren met de nieuwste release van Sparx Systems' Enterprise Architect, versie 16.Intensieve cursus waarin de belangrijkste basisfunctionaliteiten v...
De DAMA DMBoK2 beschrijft 11 disciplines van Data Management, waarbij Data Governance centraal staat. De Certified Data Management Professional (CDMP) certificatie biedt een traject voor het inleidende niveau (Associate) tot en met hogere niveaus van...
Deel dit bericht