30-10-2019 Door: Dennis den Broeder

SAP BI 4.3 wijzigingen en nieuwe functionaliteiten

Deel dit bericht

Begin september heeft SAP een preview presentatie gegeven over SAP BI 4.3. Hier werd geschetst wat we kunnen verwachten in SAP BI 4.3, waarbij de twee BI-oplossingen SAP Analytics en BI 4.3 On-premise centraal staan en hoe ze als hybride oplossing naast elkaar gebruikt kunnen worden. Ook werd er meer detail bekend welke nieuwe functionaliteit in BI 4.3 On-premise komt en wat er verdwijnt.

Hybrid connectiviteit
SAP komt straks bij versie 4.3 met de Live Universe Connector 3.0. Met deze connector kan je in SAP Analytics Cloud de universes benaderen die On Premise staan. Dit kan met eerdere versies ook al maar bepaalde zaken die nog niet ondersteund zijn zoals Row Level Security en Full Query Panel zullen straks wel mogelijk zijn.

User management hoeft straks niet meer op twee plekken, maar users of groepen kunnen dan ook van BI On-premise gesynchroniseerd worden naar SAC.

Hergebruik van WebIntelligence datamodel; deze zeer interessante functionaliteit geeft de mogelijkheid om het datamodel van WebI te hergebruiken als bron in SAC of voor nieuwe WebI rapporten. Met het datamodel worden dan alle dimensies (al dan niet samengevoegd), meetwaarden en variabelen die in het WebI document zitten bedoeld. Waarom is dit zo interessant? Het geeft namelijk de mogelijkheid om de user een datamodel beschikbaar te stellen dat is samengesteld op basis van verschillende informatie gebieden (meerdere universes) waardoor het maken van een analyse in SAC of een WebI rapport straks een stuk eenvoudiger wordt voor de eindgebruiker. De eindgebruiker hoeft immers niet meer na te denken over het samenstellen van de query’s en het samenvoegen van de juiste dimensies. Dit gedeelte kan namelijk best complex zijn als universes wat groter en complexer zijn.

Alleen nog Fiori Launchpad in BI 4.3
Nu hebben we in versie 4.2 de mogelijkheid om twee verschillende Web interfaces te gebruiken, namelijk het klassieke Launchpad (…/BOE/BI) of het Fiori launchpad (…/BOE/BILauchPad). In BI 4.3 wordt straks alles HTML5 en zal er geen JAVA meer gebruikt worden dus alleen Fiori Launchpad wordt dan nog aangeboden. Dit betekent dus ook dat in deze interface de rapporten ontwikkeld worden en schedules en publicaties aangemaakt kunnen worden. Ook WebI Rich Client wordt een versie zonder Java en zal dezelfde look and feel krijgen als de webversie. Wel zal alles wat in de huidige versie van SAP BI gemaakt is compatible blijven met de nieuwe versie.

Vervallen applicaties in SAP BI 4.3
SAP BusinessObjects Dashboards (het vroegere Xcelsius) en SAP BusinessObjects Explorer die beide gebaseerd zijn op flash komen te vervallen in SAP BI 4.3. Alternatief voor SAP BusinessObjects Dashboards is Lumira Designer en/of Application Design in SAC (De dashboard tool in SAC). Voor SAP BusinessObjects Explorer is het alternatief SAC analytics. Bij het bouwen van een story in SAC heb je namelijk bij elke visual de mogelijkheid om de Explorer functionaliteit beschikbaar te stellen, die ook nog eens meer mogelijkheden biedt. Ook BI Widgets komen te vervallen. De SAP BO Client tools (Universe Designer, IDT) blijven uiteraard, maar worden 64-bit applicaties.

Nieuwe functionaliteit in Web Intelligence
Ook valt er genoeg te melden over Web Intelligence, naast het al genoemde hergebruik van het WebI datamodel zullen de volgende zaken ook toegevoegd worden aan versie 4.3
• WebI connectie mogelijk naar een Data Lake (bijvoorbeeld Apache Hadoop Hive) via een universe
• Micro Charts in cells
• Trend lines
• Trellis charts (grafieken uitgesplitst op basis van een dimensie)
• Zoom and pan (Doorfilteren na een selectie met de muis)
• WebI rapporten zijn automatisch Touch ready op geschikte devices door HTML5 techniek
• Fiori user interface voor WebI is volledig aanpasbaar

Conclusie
Er zijn genoeg interessante dingen om naar uit te kijken in SAP BI release 4.3. Overstappen naar SAP BI 4.3 wordt beschouwd als een normale upgrade, waarbij content blijft (behalve de applicaties die uit gefaseerd worden) werken zoals in de huidige versie. SAP BI 4.3 blijft ieder geval tot en met 2027 in maintenance volgens de standaard policy van SAP.

Deze blog is eerder gepubliceerd op de website van Ensior.

Dennis den Broeder

Dennis is binnen het vakgebied Business Intelligence gespecialiseerd in BusinessObjects. Binnen Ensior is Dennis verantwoordelijk voor het compentence center SAP BusinessObjects en verzorgt daarnaast regelmatig kennissessie's over SAP BusinessObjects en Microsoft BI voor klanten. Ook schrijft hij blogs voor de Ensior website.

Alle blogs van deze auteur

Partners