18-07-2019

Zwolle schittert met ArcGIS Hub voor internationaal publiek

Deel dit bericht

Tijdens de eerste dag van de Esri International User Conference mocht Marcel Broekhaar van de gemeente Zwolle als een van de keynote sprekers het verhaal achter Smart Zwolle delen. Maar liefst 19.000 mensen hoorden hoe Zwolle als smart city al jaren voorop loopt door de toepassing van de ArcGIS Hub. De Esri International User Conference vond plaats van  8 tot 12 juli 2019.

“Zwolle is een prachtige plaats om in te wonen. En we doen er alles aan om dat zo te houden.” Zo begon adviseur Marcel Broekhaar zijn verhaal. “Met smart technologie en data kunnen we er zelfs een betere woonplaats van maken.” Op de schermen, in totaal 150 meter breed, schitterden beelden van Zwolle. Met klimaatverandering als een van de belangrijkste uitdagingen van Nederland heeft Zwolle extra te maken: van veel verschillende richtingen loopt het water richting Zwolle. Stadshagen is het laagste gebied van de gemeente. Hier woont Marcel Broekhaar zelf ook: “We moeten voorbereid zijn. En GIS helpt daar bij.”

Er was een nieuwe benadering nodig: Senshagen. Met de samenvoeging van sensoren en Stadshagen ging Zwolle van een passief open data-portaal naar een platform voor samenwerking. Precies wat de stad nodig had: betrokken inwoners die aan de slag gaan. Marcel Broekhaar laat de Natte Voeten Sensor zien, ontwikkeld door bewoners uit Stadshagen. De sensor, eenvoudiger te maken dan IKEA-meubels, staat in contact met de ArcGIS Hub. Broekhaar besluit: “Het project was een initiatief en is nu een beweging.”

Partners