12-07-2019

Tauw innoveert door Basisregistratie Ondergrond en 3D GIS te combineren

Deel dit bericht

Ingenieursbureau Tauw gaat in bodemonderzoeksprojecten voortaan werken met digitale 3D-modellen. Deze innovatie volgt op nieuwe mogelijkheden die ontstonden door in haar werkwijze data uit de Basisregistratie Ondergrond (BRO) slim te combineren met het geografisch informatiesysteem ArcGIS van Esri.

De ondergrond van bijna heel Nederland is beschikbaar als open data bij de Geologische Dienst Nederland (GDN) via het DINO-loket, deze maakt deel uit van de BRO. Het GDN heeft voor de ondiepe ondergrond het GeoTOP-model ontwikkeld. De ondiepe ondergrond, de eerste 50 meter onder de oppervlakte, is hiermee gemodelleerd. Het is een drie dimensionaal voxel-model, dat bestaat uit gelijkmatige 3D-volumes van 100 bij 100 meter lang en breed en een halve meter hoog. Om efficiënt te kunnen werken met het GeoTOP-model gebruikt Tauw de toolkit die beschikbaar is gesteld door Esri.

Schematische visualisaties
Ingenieursbureau Tauw is blij dat GeoTOP beschikbaar is in het ArcGIS-platform. Het bureau gebruikt dit in hun ontwikkeling van ‘3D Conceptual Site Models’ (3D CSM): op informatie gebaseerde schematische visualisaties van zowel de bovengrond als de ondergrond van een onderzoeksgebied. “We hebben inmiddels voor meerdere opdrachtgevers 3D CSM’s gemaakt. Parralel loopt er een traject om onze eigen bodemadviseurs steeds meer in 3D te laten werken”, licht informatiemanager Morrisson Kramer van Tauw toe.

GIS is een belangrijk middel voor Tauw om informatie overzichtelijk bij elkaar te brengen. “We maken gebruik van heel veel databronnen, waaronder onze eigen database met bodemonderzoeksgegevens: Tegsis Soilviewer. We kunnen deze informatie snel online toegankelijk maken voor onze adviseurs en onze klanten in zowel 2D als 3D.”

Bij het werken in 3D en het aanbieden van de resultaten in 3D-webviewers zoekt Tauw de grenzen van de technologie op, aldus Niels van der Vaart van Esri Nederland. “Iets waar wij heel blij mee zijn, want het biedt ons waardevolle requirements waarmee wij onze GIS-producten verder kunnen ontwikkelen. Tauw heeft ons in dit proces ook geholpen als klankbord voor ontwerpkeuzes voor nieuwe functionaliteit in de 3D webviewers.”

Augmented Reality
Met het gebruik van 3D CSM wil Tauw het kwaliteitsniveau van het werk nog verder omhoog brengen. Kramer, die een achtergrond in BIM en informatiemanagement heeft: “De volgende stap die we daarin willen zetten is dat bij het begin van een project een model wordt gemaakt. Gedurende het hele project verrijken we dit model actief. Zo zit de kennis niet meer alleen in het hoofd van onze inhoudelijke specialisten, maar is het visueel gemaakt voor iedereen binnen een project en zijn ook gemaakte keuzes herleidbaar en herhaalbaar.”

In het advies kan Tauw daardoor vollediger, duidelijker en flexibeler de risico’s of kansen aangeven. Dit leidt tot een waardevoller advies verrijkt door de groeiende hoeveelheid beschikbare data van de BRO. Ook maakt volgens Morrisson Kramer het werken in 3D de stap naar andere innovaties zoals Virtual Reality, Augmented Reality en Serious Gaming kleiner.

Partners