08-07-2019

Provincie Groningen geeft vorm aan digitale transformatie met Web GIS

Deel dit bericht

De technische implementatie van het Web GIS van de provincie Groningen is afgerond. Groningen nam een half jaar de tijd om organisatiebreed te migreren. Nu komt het spannende deel: het anders werken, door de gebruiker centraal te zetten in de informatievoorziening.

Gert Brugge, projectleider vernieuwing GIS, vertelt dat de organisatie over moest op een nieuw systeem. “De architectuur en systemen waren verouderd. We konden niet werken op de wijze waarop we nu willen werken. Een analyse van Antea gaf ons inzicht in welke mogelijkheden we hadden om een nieuwe architectuur op te zetten.”

Groningen koos voor een technische migratie naar het Web GIS om vervolgens de stap te zetten naar agile werken. “Door user stories – meer dan 100 – konden we de informatiebehoefte van medewerkers in verschillende rollen bepalen. Dit gebeurde in een aantal workshoprondes. Dat gaf het raamwerk voor de basisfunctionaliteit aan. Een paar wensen worden in komende ArcGIS-releases verwerkt.” De grote succesfactor van de migratie? ‘Gewoon doen’ en ‘resultaten neerzetten’.

Nu past de provincie de processen aan. Brugge: “Hoe bouwen we bepaalde viewers op? Hoe richten we een informatieproduct in? En hoe kunnen we de zelfredzaamheid van medewerkers helpen?” Daarmee kan sneller worden ingespeeld op vragen en wensen uit de organisatie. “De gebruiker staat voor ons echt centraal.”
De migratie had effect op ongeveer 50 medewerkers die dagelijks met ArcGIS werken en honderden medewerkers die kaarten gebruiken in hun werk. In de toekomst zullen meer medewerkers kaarten gebruiken en ook vaker zelf informatieproducten maken.

Tags:

GIS, Geodata

Company:

Esri

Partners