29-05-2019 Door: Joris Stoop

Power BI - Relative Date Filters

Deel dit bericht

In rapportages en dashboards is het vaak wenselijk om te rapporteren over het huidige jaar, de afgelopen zes maanden of bijvoorbeeld vorige week. Op deze manier heb je altijd een actuele rapportage over de gewenste periode en hoeven bijvoorbeeld niet elk jaar de rapportage te worden aangepast. Een aantal visualisatie tools hebben hier verschillende mogelijkheden voor. Sinds enige tijd is deze mogelijkheid ook beschikbaar in Power BI.

Semantische laag
Omdat niet alle rapportage tools een mogelijkheid hebben om "rolling date" functionaliteit aan rapportages toe te voegen wordt deze functionaliteit binnen de oplossingen van Ensior vaak aan de semantische laag toegevoegd. Onder semantische laag wordt in het geval van BusinessObjects bijvoorbeeld de universe bedoeld en in het geval van een Microsoft oplossing de kubus. Binnen deze laag worden er dan objecten aangemaakt om deze functionaliteit de waarborgen. In onderstaand geval zijn er bijvoorbeeld velden beschikbaar die dynamisch worden gevuld als de kubus wordt geladen.

• [Year Order] = 0 toont data voor het huidige jaar
• [Week Order] = -1 data voor vorige week
• [Month Order] < 0 data t/m vorige maand


1_Power_BI.png


Power BI
Power BI beschikt zelf nu enige tijd over deze functionaliteit in de vorm van een standaard filter. Bij het toevoegen van een filter op een datumveld aan een power BI dashboard kan nu, naast de mogelijkheden "Basic filtering" en "Advanced filtering", gekozen worden voor "Relative date filtering". Qua filtering zijn er de mogelijkheden om te kiezen voor periodes in het verleden, de huidige periode en periodes in de toekomst. Verder ook de mogelijkheid om de huidige dag wel of niet uit te filteren. Bovenin het filter wordt de gefilterde periode weergegeven, zodat deze nog even kan worden gecontroleerd.


2_Power_BI_2.png


Deze functionaliteit biedt veel filtermogelijkheden in Power BI rapportages. Echter kan je nog niet een filter realiseren om bijvoorbeeld data t/m vorige maand te filteren of data t/m vorig jaar.

Conclusie
De "Relative date filtering" functionaliteit is een mooie toevoeging aan Power BI. Echter is het toevoegen van deze functionaliteit aan een semantische laag, indien beschikbaar, toch nog krachtiger. Dan kan de filtering namelijk tool onafhankelijk worden gebruikt in bijvoorbeeld alle front-end tools die bovenop een kubus kunnen worden gezet.

Deze blog is eerder gepubliceerd op de website van Ensior.

Joris Stoop

Joris heeft veel ervaring met zowel de front-end als de back-end van BI omgevingen in Microsoft BI én SAP BusinessObjects technologie. Denk hierbij aan BusinessObjects Web Intelligence en Information Design Tool, aan SQL Server Reporting Services, Analysis Services en Power BI. Daarnaast is Joris gespecialiseerd in de back-end bij het bouwen en beheren van datawarehouses. Ook heeft hij ervaring in het gebruik van verschillende databases en programmeren in .NET. Verder schrijft hij blogs voor de Ensior website.

Alle blogs van deze auteur

Partners