10-02-2016

IoT nog niet doorgedrongen tot vacatures IT-specialisten

Deel dit bericht

De trend ‘The Internet of Things’ (IoT) is niet te missen. Dit geldt echter niet als de IT-vacatures erop nageslagen worden. IT-recruitmentbureau Progressive Recruitment deed een quick scan naar de combinatie van IoT en vacature. Dit resulteerde in slechts 54 hits binnen publieke online bronnen in het afgelopen half jaar.

Dat IoT nog niet is doorgedrongen tot vacatureteksten staat in contrast met de stand van zaken rondom IoT in het bedrijfsleven. Onderzoeksbureau Forrester stelt in ‘The Internet of Things Heat Map 2016’ dat wereldwijd ongeveer 19 procent van de bedrijven gebruikmaakt van IoT-toepassingen en nog eens 28 procent plannen heeft om in de nabije toekomst IoT in te zetten.

Benodigde skills
De IoT-trend heeft invloed op de benodigde skills van een IT-specialist. Zo komen IT-infrastructuurspecialisten bijvoorbeeld voor de uitdaging te staan om een netwerk IoT-ready te maken. Deze netwerken moeten schaalbaar, betrouwbaar en veilig zijn. De expertise van IT-infrastructuurspecialisten zal zich in dit verlengde verder gaan ontwikkelen.

Vergelijking DevOps
Progressive Recruitment vergelijkt de uitkomst van deze quick scan met de DevOps trend. Dit is een software ontwikkelmethode waarbij development (Dev) en operations (Ops) nauw met elkaar samenwerken. Tot twee jaar geleden kwam DevOps nauwelijks in vacatures voor. Eenzelfde quick scan levert vandaag de dag maar liefst 5.156 hits op voor de combinatie van DevOps en vacature.

Anass el Gayate, business manager bij Progressive Recruitment geeft zijn visie op de resultaten van de quick scan: “De trend IoT zet door. Het spreekt zowel organisaties, professionals als niet-IT’ers tot de verbeelding. Dit maakt dat heel Nederland zich bezighoudt met IoT, zonder dat men zich daar altijd van bewust is. Iedereen heeft weleens gehoord van het bedienen van de thermostaat thuis via een mobiel apparaat bijvoorbeeld. Als organisaties plannen hebben op IoT-gebied of er al mee aan de gang zijn, dan adviseer ik om dit ook in de vacaturetekst voor IT-specialisten op te nemen. Het is niet alleen catchy, maar heeft ook invloed op de skills die van de specialisten gevraagd worden.”

Meer informatie: www.progressiverecruitment.com

Partners