04-12-2015

Beta-versie van het nieuwe Europese dataportaal gelanceerd

Deel dit bericht

Half november 2015 is de beta-versie van het nieuwe Europese dataportaal gelanceerd. Het portaal is de test versie voor het publiek. Op de site is een beeld te krijgen waar het EU portaal uiteindelijk voor gaat dienen: een overzicht bieden van alle beschikbare data in alle lidstaten van de Europese Unie.

Het portaal haalt informatie van datasets op uit meer dan 50 dataportalen in Europa. Het portaal heeft een automatische vertaalfunctie voor metadata zodat Nederlandse datasets bijvoorbeeld ook in Engels, Frans of Duits te vinden zijn. Uiteindelijk worden alle talen van de lidstaten geactiveerd op het portaal. Daarnaast wordt alle informatie over datasets gestandaardiseerd naar de Europese standaarden voor datacatalogi (DCAT) en thema-indeling (EuroVoc).

Het EU dataportaal heeft een uitgebreide testfunctie voor de kwaliteit van de metadata en links naar databronnen.
Let op: het EU portaal is nu in testfase. De data vanuit de portalen is niet per se volledig en kwaliteitsrapportages zijn nog niet betrouwbaar

Bekende problemen op het EU portaal voor data.overheid.nl:
- Op dit moment zijn niet alle datasets die op data.overheid.nl staan, ook op het EU portaal te vinden. Het vertalen van datasetinformatie schijnt erg lang te duren. Veel Nederlandse datasets staan in een wachtrij om vertaald te worden en komen pas na vertaling beschikbaar op het EU portaal. Op dit moment is ongeveer 70% van de dataset vertaald. Alle datasets van data.overheid.nl zouden moeten zijn opgenomen in de uiteindelijke versie van het EU portaal.
- De linkcheckers van het EU portaal maken nog fouten. Op dit moment worden alle links (!) in de datasetinformatie van het CBS die in data.overheid.nl fout getest, terwijl deze gewoon werken. Dit verklaart waarom slechts 45% van de links als "accessible" (=bruikbaar) wordt aangemerkt, in plaats een verwachtte 95%-99% van de links zoals uit onze eigen linkscheck resultaten komt.
- Het EU portaal test op "compliancy" met een aantal standaarden. Het is onduidelijk waarom vrijwel alle dataportalen in Europa niet goed scoren op compliancy, inclusief data.overheid.nl. Data.overheid.nl voldoet aan de Europease DCAT standaard. Wij wachten nog op uitleg van de makers het EU dataportaal.

Meer info op https://data.overheid.nl/europese-dataportaal

Het Europese dataportaal is te vinden op: www.europeandataportal.eu

Partners