14-03-2022

Databricks platform helpt gezondheidszorg data efficiënter te gebruiken

Deel dit bericht

Databricks lanceert haar Lakehouse for Healthcare and Life Sciences, een open data-oplossing die speciaal is toegerust op de behoeften van organisaties in de zorgsector.

Innovatie in de zorg wordt vaak geremd doordat data vaak in meerdere systemen leeft en afdelingen gescheiden van elkaar met die data werken. Een lakehouse is een nieuwe architectuur die de voordelen van bestaande losse oplossingen (data lakes en -warehouses) combineert tot één platform voor gegevensbeheer, analyses en geavanceerde AI-toepassingen. Dit platform kan bijvoorbeeld worden ingezet voor de voorspelling van ziekterisico’s, classificatie van medische beelden en het ontdekken van biomarkers.

Dankzij het Lakehouse for Healthcare and Life Sciences kunnen organisaties efficiënter complexe problemen oplossen, zoals:
• Ziekterisicovoorspellingen: met Machine Learning wordt het risico van een patiënt op een bepaalde aandoening beoordeeld op basis van de voorgeschiedenis en demografische informatie van de patiënt.
• Digitale classificatie van pathologie: analyseer razendsnel duizenden Whole Slide Imaging-resultaten om de detectie van uitzaaiingen te automatiseren.
• 'Real-world evidence'-tools: verwerk uiteenlopende datatypen, koppel deze aan analytische datamodellen zoals OMOP en maak cohorten met tools zoals propensity score matching.
• Natural Language Processing met John Snow Labs: met behulp van NLP worden ongestructureerde medische teksten geanalyseerd voor gebruik in oncologisch onderzoek, toezicht op de veiligheid van geneesmiddelen en anonimisering van persoonlijke zorggegevens.
• Interoperabiliteit met Lovelytics: automatische verwerking van streaming FHIR-data om patiëntenanalyse op grote schaal te automatiseren.
• Biomedisch onderzoek met ZS: verbeter de identificatie van biomarkers voor precisiegeneeskunde met een zeer schaalbare oplossing.

Een nieuwe generatie AI- en data-innovators in de gezondheidszorg maakt reeds gebruik van het Lakehouse for Healthcare and Life Sciences. Cognoa, een geestelijke gezondheidszorgorganisatie, ontwikkelt met behulp van AI diagnostische en therapeutische producten om kinderen en gezinnen met gedragsaandoeningen sneller en op gelijke basis toegang te bieden tot de benodigde zorg. Ook kunnen wetenschappers tijdens de jaarlijkse medische onderzoeken vroegtijdig de aanwezigheid van tumor-DNA in het bloed opsporen met één enkele bloedafname. Tot slot kunnen organisaties die zich bezighouden met precisiegeneeskunde data inzetten om de ontdekking en ontwikkeling van gedifferentieerde, op genomica-gebaseerde oplossingen voor transplantatiepatiënten te bevorderen.

Michael Hartman, SVP of Regulated Industries bij Databricks: “Data en AI biedt geweldige kansen die de gezondheidszorg kan transformeren. Nu organisaties overgaan op digitale medische dossiers, nieuwe datatypen zoals genomica opkomen en IoT en wearables steeds meer in gebruik raken, wordt de branche overspoeld door een enorme hoeveelheid data. Maar zij kunnen hier niet optimaal gebruik van maken als data in silo’s wordt opgeslagen en teams niet over de juiste tools beschikken. Met Lakehouse for Healthcare and Life Sciences ondersteunen we de transformatie van het gehele ecosysteem van de gezondheidszorg en helpen we klanten complexe problemen oplossen, die uiteindelijk leiden tot een betere toekomst voor de sector.”

Partners