14-11-2015

Database-pionier Donald D. Chamberlin wordt technisch adviseur bij Couchbase

Deel dit bericht

Couchbase heeft databaseveteraan en mede-uitvinder van de SQL querytaal Donald D. Chamberlin benoemd als technisch adviseur van het bedrijf. In deze functie zal Chamberlin samenwerken met het Couchbase engineering team aan architectuurinnovaties, die het gemakkelijker maken voor bedrijven om nieuwe en bestaande use cases naar Couchbase om te zetten.

“Don is een van de meest bekende en gerespecteerde namen in de database-industrie. De querytaal - SQL - die hij uitgevonden heeft is uitgegroeid tot de de facto taal voor relationele databases," zei Ravi Mayuram, senior vice president engineering en producten van Couchbase. "Zijn expertise is een grote aanwinst voor ons technische team, meer bepaald met betrekking tot onze nieuwe query taal N1QL, die SQL naar een nieuw datamodel brengt - JSON. We zijn verheugd om samen te werken met en te leren van een echte database-legende."

Chamberlin is het meest bekend als co-uitvinder van SQL, de meest gebruikte en de eerste commercieel succesvolle database-taal van de wereld. Meer dan 30 jaar heeft hij bij IBM's onderzoeksdivisie gewerkt, waar hij database-onderzoek uitvoerde voor IBM's DB2 lijn van relationele database producten. Als IBM fellow bij het Almaden Research Center leverde hij een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van XQuery, een query- en functionele programmeertaal die nu op grote schaal wordt gebruikt in ecommerce, data-integratie en andere web-based applicaties.

"Dit is een opwindende tijd om te werken aan database management omdat een golf van frisse nieuwe ideeën door onze industrie spoelt”, zei Chamberlin. "Couchbase is een leider in het ontwikkelen van databasetechnologie die aan de huidige veranderende eisen voldoet. In deze tijd van snelle innovatie kijk ik uit naar de samenwerking met het getalenteerde team van ingenieurs bij Couchbase."

Company:

Couchbase

Partners