20-07-2015

‘Open source database volwassen alternatief voor commerciële varianten’

Deel dit bericht

Onlangs bezocht Marc Linster, Senior Vice President Products and Services bij EnterpriseDB Nederland. Zijn missie is om CIO’s ervan te overtuigen dat open source databases een reëel en volwassen alternatief zijn voor de grote commerciële databases. Executive People sprak met hem over de kansen en uitdagingen bij het implementeren van een open source database in een enterprise-omgeving. Waarom zouden CIO’s dit overwegen, en waar krijgen ze bij dat proces mee te maken?

“Mijn boodschap is dat er een enorme hoeveelheid innovatie mogelijk is door geld te verschuiven van de lagere naar de hogere IT stack:, zegt Marc Linster. “Dat kan onder meer door open source te gaan gebruiken voor de database. Want de database is een enorm duur onderdeel van de IT stack. Tegelijkertijd zijn databases de afgelopen dertig jaar echter een commodity geworden, en de capabilities van open source zijn ondertussen goed genoeg voor het werk van een database in een Enterprise-omgeving.”

“Wij roepen CIO’s op om daar hun voordeel mee te doen. Zo kunnen ze in hun organisatie geld vrijmaken uit van keeping the lights on ten gunste van daadwerkelijke innovatie. Dat kunnen ze ook nog eens doen op een manier die vergelijkbaar is met de manier waarop Linux op OS-gebied geld vrij heeft gemaakt voor innovatie. Dat kan dus ook met de database, wat ook nog eens een veel groter deel is van de uitgaven van CIO’s. Zo kun je veel meer doen op het gebied van innovatie en verbeteren van de klantervaring.”

Snel migreren

Volgens Linster hoeft dat helemaal geen ingewikkelde exercitie te zijn. “In onze ervaring zien we dat klanten in een paar weken kunnen migreren van de Oracle database naar onze database. Dat kan niet altijd even snel, maar wel in het overgrote deel van de gevallen. We hebben diverse case studies waarbij zelf voor meerdere databases de migratie in twee weken gedaan is. De duur daarvan is afhankelijk van de features, wanneer ze meer proprietary functies gebruiken duurt het wat langer. Maar waarom zou je betalen voor dure proprietary licenties, als je hetzelfde kunt doen met open source?”

Hij ziet vooral veel adoptie van open source databases in de financiële sector en bij de overheid. “De overheid is met name sterk bezig met besparen op kosten, en databases zijn bij uitstek onderdelen van de infrastructuur waar je veel geld op kunt  besparen. Maar ook veel andere sectoren zien de voordelen van open source-databases. Het framework is er nu, dankzij bedrijven als EnterpriseDB, om het op een veilige manier te doen. Wij bieden dezelfde zekerheden als Red Hat dat bijvoorbeeld doet met Linux. Bedrijven hebben toegang tot ondersteuning en diensten, ze kunnen het dus op een verantwoordelijke manier doen.”

Adoptie

Hij constateert en sterke adoptie in Europa van open source databases. “Ook in Nederland is open source belangrijk, zowel bij bedrijven als bij de overheid. In Engeland en Frankrijk zien we eveneens veel steun voor open source. In Europa is de steun traditioneel zelfs groter dan in de Verenigde Staten.”

Als hij erover spreekt met CIO’s is de belangrijkste vraag die ze hebben hoe ze het moeten aanpakken. “De vraag of ze het moeten doen en of de technologie het aankan wordt tegenwoordig veel minder gesteld. Ze zien ondertussen wel dat het kan. Ze vragen zich nu vooral af hoe ze ondersteund kunnen worden, hoe snel ze over kunnen stappen, of ze mensen met de juiste vaardigheden kunnen inzetten. De vraag is dus vooral: hoe gaan we het aanpakken?”

Verantwoordelijk

In  Nederland werkt EnterpriseDB daarom nauw samen met partners, en heeft het een support team plus consultants die on site werken. “We zijn dus uitstekend uitgerust om onze klanten op allerlei gebieden te ondersteunen met de transitie naar een open source-database. Dat is allemaal belangrijk, want CIO’s nemen in zekere zin een risico wanneer ze deze stap nemen, en ze willen zeker weten dat er iemand is die ze helpt bij deze transitie, en die kan helpen als er iets mis zou gaan. Zo kunnen ze op een verantwoordelijke manier overgaan op open source.”

Het begin van de invoering lijkt in veel gevallen sterk op de manier waarop dat in het verleden gebeurde bij de adoptie van Linux. “Dat begon vaak aan de rand van het bedrijf, en bewoog toen steeds meer naar het centrum van de bedrijfskritische applicaties. Dat was een geleidelijke aanpak die veel te maken had met de volwassenheid van Linux.”

Valkuilen

“Nu heeft de geleidelijke aanpak bij open source vaak meer te maken met de organisatie zelf, die zich vertrouwd moet gaan voelen met de nieuwe database. De organisatie moet er klaar voor zijn, en de juiste resources inzetten. In functionaliteit van de open source-database is sterk vergelijkbaar met die in Oracle. In die zin is de transitie dus eenvoudig. De look and feel is identiek aan de grote commerciële databases. Dat maakt het ook eenvoudig voor de beheerders om op open source over te stappen.”

Dit neemt niet weg dat er valkuilen zijn waar CIO’s op moeten letten. “Iedere keer wanneer je iets verandert neem je een zeker risico. En hoewel er veel overeenkomsten zijn met bestaande databases, zijn er wel kleine verschillen. Wij weten wat die verschillen zijn, en we helpen klanten te voorkomen dat ze fouten maken die daar uit zouden kunnen komen. Het zijn geen problematische verschillen, maar daar moet je je wel van bewust zijn.”

“Training is dus belangrijk, en je hebt de juiste partner nodig die je helpt bij open source, die 24 x7 beschikbaar is en in staat is om problemen op te lossen binnen een termijn die acceptabel is voor bedrijven. En tenslotte heb je een partner nodig die open source aanbiedt op een manier die aansluit bij de doelen van het bedrijf. En dat is uiteindelijk om cash vrij te maken uit de basisinfrastructuur, om te innoveren in het hogere segment van de IT stack.”

Partners