11-10-2014

UvA kiest voor SAP Business Suite on HANA op HP servers

Deel dit bericht

Met een ondertekeningplechtigheid vond bij de Universiteit van Amsterdam de formele overdracht plaats van de eerste ‘SAP Business Suite on HANA’-implementatie in Nederland. Een primeur dus voor de UvA, die Europawijd zelfs de eerste universiteit is die met deze geavanceerde SAP-oplossing operationeel aan de slag is gegaan. De oplossing draait op high-end servers van HP met SUSE Linux als operatingsystem.

De Universiteit van Amsterdam had er een mooie locatie voor uitgekozen: de Senaatkamer gevestigd vlak naast de als Aula dienstdoende Oude Lutherse Kerk aan de Singel in hartje Amsterdam. Onder het toeziend oog van de aan de muur hangende coryfeeën die deze universiteit de afgelopen 380 jaar hebben bevolkt, bezegelden Bert Voorbraak (directeur ICT Services bij de UvA), Martin Hoost (directeur Intenzz Group), Philipp Wessing (Country Manager HP Business Critical Systems) en Robert Brusse (Sales Director Innovation & Platforms bij SAP) de officiële oplevering van de bij UvA geïmplementeerde SAP Business Suite on HANA. Deze oplossing draait op high-end servers van HP met SUSE Linux als operating system. HANA is de nieuwe door SAP ontwikkelde in-memory database, die de basis vormt van een real-time dataplatform dat bedrijven de mogelijkheid geeft om informatie veel sneller te verwerken en analyseren dan voorheen mogelijk was.

Het was niet het eerste project dat door een hechte samenwerking van deze vier partijen met succes werd afgesloten. Eind vorig jaar werd al het Business Intelligence-platform van de UvA (SAP BW) naar de nieuwe in-memory database van SAP gemigreerd. “We zijn vorig jaar september begonnen en geëindigd in mei”, vertelt Jan Bode, projectleider van beide SAP HANA-projecten, bij de UvA. “Voor de kerst hebben we het datawarehouse-gedeelte – SAP BW – gedaan en na kerst SAP ECC, de Suite. Tezamen heeft het zo’n zeven maanden geduurd. Eerst BW drie maanden en daarna vier maanden voor ECC. Alles is op tijd en binnen budget opgeleverd.”
Aan dat resultaat werd een belangrijke bijdrage geleverd door Intenzz Group, de partij die door de UvA als partner werd uitverkozen voor de directe begeleiding van beide migratietrajecten. HP deed de dienstverlening op technologisch vlak met betrekking tot de HANA-servers, zoals de patching en de installatie in het datacenter. En SAP was paraat op de achtergrond voor eventuele vragen of moeilijkheden waar men tegenaan zou kunnen lopen.

Springplank

In zijn welkomstwoord namens de UvA onderstreepte Bert Voorbraak nog eens het belang van de migratie naar HANA. “Wij zijn als UvA bijzonder blij dat wij deze stap hebben kunnen zetten. Onze gebruikers zijn uiterst content met wat we hier met zijn allen bereikt hebben. Het is ook een springplank naar de toekomst. Hier eindigt het niet mee. We denken na over de gebruikerskant. We kijken naar de zelfservice. Als rapportagetool voor ons Business Warehouse hebben we straks Business Objects tot onze beschikking. En uiteindelijk willen we doorontwikkelen naar iets dat niet alleen de ondersteunende processen een nieuwe impuls geeft, maar ook dichter tegen het primaire proces, het onderwijs aan zit.” Voorbraak denkt daarbij aan zaken in de sfeer van ‘learning analytics’, waarmee het leerproces en de leerervaring van de studenten beter in kaart kan worden gebracht en begrepen moet kunnen worden.

Servers van HP

Wat is er nu qua systemen precies opgeleverd? “Voor de Suite on HANA is er overgestapt op de DL 980-servers van HP”, schetst Martin Hoost van Intenzz. “Dat zijn Single Node, en in dit geval speciaal voor HANA geconfigureerde en door SAP gecertificeerde servers. Voor de productieomgeving was dat een 512-systeem, 512 GB, met de mogelijkheid nog verder op te schalen. Voor de development-omgeving was dat een 1 TB-systeem. Dat development meer capaciteit nodig heeft dan productie, komt omdat we daar op één machine twee omgevingen draaien: development en acceptatie. Acceptatie is een kopie van productie, en development komt daar vervolgens nog bij.” Met de twee 512 GB-systemen voor het BW-gedeelte meegerekend heeft de UvA uiteindelijk vier HP-systemen aangeschaft: drie 512 GB-systemen en één 1 TB-systeem.

Resultaten

“We zijn niet een instelling die uiteindelijk alles op SAP zal doen”, stelt Jan Bode bij zijn presentatie over hoe beide projecten zijn verlopen en wat ze hebben opgeleverd. “Wij hebben veel SAP, maar ook nog heel veel daaromheen. SAP is bij ons dus ingebed in een complexe IT-omgeving met heel veel interfaces. De SAP Business Suite is wel het centrale hart. En uiteindelijk moest alles ook weer connecteren met die nieuwe SAP-omgeving. Dus elk lijntje hebben we opnieuw getest in combinatie met HANA. Alles moest werken zoals het daarvoor ook werkte. In het credo van SAP: het moest echt ‘non disruptive’ zijn. Dat geeft wel aan wat de complexiteit is geweest van het landschap.”

Zoals verwacht kon worden leverde de migratie naar HANA met name de nodige snelheidswinst aan de BW-kant. Maar niet op alle fronten evenveel. Bode: “Er was een beperkte snelheidswinst bij het oproepen van een rapport in ons datawarehouse. Dat is niet zo vreemd, want we hadden voorheen al veel werk gestoken in het optimaliseren van de performance, met inzet van caching en heel veel aggregaten en indexen. Maar met zo’n rapport kun je vervolgens nog van alles doen: extra filters, schuiven met dingen... En veel van onze medewerkers deden dat niet omdat dat dát veel te traag was. Op dat vlak, als je dus echt de database ingaat, zie je wel een enorme winst aan snelheid. Dat is nu vijf à zes keer zo snel.” De beheerders zijn daarnaast ook tevreden, begrijpen we. Het laden van de gegevens gaat voor hen twee tot drie keer zo snel. “Maar het gaat natuurlijk vooral om de gebruikerservaring”, onderstreept Bode. “Ik ken gebruikers die gingen gewoon niet verder dan dat eerste schermpje. Nu worden ze uitgenodigd om wel verder te gaan.”

Partners