21-05-2014

‘IT is niet meer weg te denken uit de samenleving’

Deel dit bericht

 

“In de eerste plaats is het IT Talent Debate natuurlijk gewoon leuk”, zegt Jeroen Versteeg, CEO van Cap Gemini. “Het is een opvallend evenement dat de conversatie over IT op gang brengt. Bij eerdere edities merkten we al dat er met de combinatie van bedrijven, onderwijs en studenten een goede vibe hangt rond IT. en daarnaast zijn we gewoon op zoek naar talenten.”

Die talenten zijn belangrijk. “De wereld van informatietechnologie is niet meer weg te denken uit de samenleving. De ontwikkelingen gaan snel, en het wordt steeds complexer. De datastromen worden groter, en bedrijven en consumenten maken steeds meer gebruik va allerlei apparaten. IT en data krijgen zo steeds meer een maatschappelijke dimensie. Wij zoek mensen die daar affiniteit mee hebben, en verstand hebben van technologie.”

Wat hij te bieden heeft is werk bij een wereldwijd opererend bedrijf, waar 130.000 medewerkers actief zijn in 42 landen. “Het gaat om grote, complexe en uitdagende projecten in internationaal opererende ondernemingen. Naast die projecten bieden we voortdurend opleiding in de nieuwste technologie aan onze eigen academy. Die combinatie maakt ons uniek.”

Kansen in de technologie-sector

De beperkte toestroom van geschoolde IT-ers baart hem zorgen. Niet alleen als CEO van een grote dienstverlener, maar ook als bestuurslid van Nederland ICT, waar hij de portefeuille arbeidsmarkt heeft. “Het is belangrijk om op de middelbare school, zeker bij de keuze van de pakketten, te zorgen voor voldoende aandacht voor de beta-vakken. Benadruk dat er veel kansen liggen in de technologie-sector. Bij veel organisaties is technologie een kernonderdeel van hun activiteiten.”

Een punt van zorg is volgens hem met name op de middelbare school het niveau van het computeronderwijs. “Het onderwijs op universiteiten en HBO-instellingen is goed, maar op middelbare scholen zou het nog wel wat omhoog kunnen. Informatica is over het algemeen bij middelbare scholen niet het sterkste gebied waarop ze les geven. Daarom proberen we er als sector samen met die scholen voldoende aandacht aan te geven.”

Perspectief van de eindgebruiker

Ook Ymor is tijdens het IT Talent Debate op zoek naar potentiële collega’s. “Het blijft een uitdaging om de juiste mensen te vinden”, zegt Pim van de Weerd, Service Delivery Manager, “We merken dat mensen die direct van school komen goed bij ons aansluiten. We zoeken mensen die technische informatica of technische bedrijfskunde hebben gedaan. Dus mensen die de techniek beheersen, maar ook de behoeften vanuit de business kennen.”

Hij heeft zijn jonge collega’s onlangs gevraagd wat ze waarderen in de organisatie. “Wat daaruit naar voren komt is dat ze direct onderdeel worden van een team waar diverse professionals werken, waarbij ze direct leren van medewerkers met veel ervaring. We hebben een heel eigen kijk op performance management, we benaderen de IT vanuit het perspectief van de eindgebruiker.”

“Onze mensen hebben geen negen tot vijf mentaliteit, want verstoringen komen nogal eens op ongelegen momenten voor. Dit betekent dat onze mensen de commitment moeten hebben om daarop in te spelen. Dat is voor ons wel een van de belangrijkste selectiecriteria, we willen dat de klanten en eindgebruikers altijd tevreden zijn over de dienstverlening.”

Over het tekort op de arbeidsmarkt heeft hij een duidelijke mening: “Informatica zou al in een vroeg stadium een plaats moeten krijgen in het onderwijs. We leren van jongs af aan hoe de aarde eruit ziet, hoe de geschiedenis is verlopen, hoe mensen en dieren eruit zien, maar hoe een computer eruit ziet is geen onderdeel van het basisonderwijs. Daarnaast hoor ik van jongeren die bij ons werken dat ze eenmaal o de middelbare school een aantal stappen verder waren op het gebied van IT dan hun leraren.”

MvdH

 

 

Partners