10-12-2020

Atos lanceert universele meetmethode Q-score voor kwantum-computing

Deel dit bericht

Atos introduceert Q-score: de eerste universele kwantum metrische referentie die kan worden toegepast op alle programmeerbare kwantum-processors. Atos' Q-score meet de effectiviteit van kwantum-systemen bij het oplossen van real-life problemen die niet kunnen worden opgelost door traditionele computers. Met Q-score geeft Atos invulling aan haar ambitie om vroegtijdig de voordelen van kwantum-computing zichtbaar te maken.

De IT-dienstverlener vervult een voortrekkersrol bij de ontwikkeling van kwantum-applicaties als onderdeel van industriële en wetenschappelijke partnerships. Tijdens verschillende grote projecten heeft zij met deze partners gewerkt aan de ontwikkeling van toepassingen die door kwantum-computing versneld kunnen worden geïmplementeerd. “Organisaties worden geconfronteerd met de opkomst van verschillende processor-technologieën en programmeermethodes en zoeken naar mogelijkheden om te investeren in kwantum-computing. Zij hebben behoefte aan een betrouwbare tool die hen kan helpen om hierbij de meest effectieve route te kiezen. Q-score is een objectieve, eenvoudige en eerlijke metrics-oplossing waar deze organisaties op terug kunnen vallen,” vertelt Elie Girard, CEO van Atos. “Sinds de lancering van Atos Quantum in 2016 - het eerste industriële programma op het gebied van kwantum-computing in Europa - is onze ambitie onveranderd en willen we de ontwikkeling van industriële en wetenschappelijke toepassingen versnellen.”

Het aantal Qubits is op dit moment de meest gangbare maatstaf om prestaties van kwantum-systemen te monitoren. Deze Qubits vertonen echter veel schommelingen en kunnen sterk variëren in kwaliteit, in termen van snelheid, stabiliteit en connectiviteit. Hierdoor is hun waarde als benchmark-tool beperkt. Door te focussen op het vermogen complexe problemen op te lossen, kan Atos Q-onderzoekcentra, universiteiten, bedrijven en technologische leveranciers voorzien van expliciete, betrouwbare, objectieve en onderling vergelijkbare resultaten voor het analyseren van concrete vraagstukken.

Q-score monitort de daadwerkelijke performance van kwantum-processors op het moment dat zij een optimalisatieprobleem oplossen, representatief voor het kwantum computing tijdperk in de nabije toekomst (NISQ - Noisy Intermediate Scale Quantum). Om een raamwerk te bieden dat als referentie kan dienen voor de vergelijking van performance scores en voor het behoud van uniformiteit, is Q-gebaseerd op een standaard combinatorisch optimalisatieprobleem, die hetzelfde is voor alle assessments (de Max-Cut Problem, zie hieronder voor vergelijkingen met het bekend TSP - Travelling Salesman Problem). De score wordt berekend op basis van het maximale aantal variabelen die onderdeel zijn van het probleem dat met behulp van kwantum-technologie kan worden geoptimaliseerd (ex: 23 variabelen = 23 Q’s).

Atos zal jaarlijks een overzicht publiceren van de meest krachtige kwantum-processors ter wereld. De eerste editie verschijnt in 2021 en bestaat onder meer uit self-assessments van producenten.

Een gratis software-kit, waarmee het mogelijk is om Q-score op elke processor te laten draaien, komt in het eerste kwartaal van 2021 beschikbaar. Atos nodigt alle producenten en leveranciers uit om Q-score op hun technologie te laten draaien en hun resultaten te delen. Q-score is geëvalueerd door de Atos Quantum Advisory Board: een groep van internationale deskundigen, wiskundigen en natuurkundigen.

Partners