16-05-2024

Nieuw House of Quantum gebouw symboliseert snelle groei Nederlands quantumecosysteem

Deel dit bericht

In Delft is de tweede locatie van het House of Quantum geopend. Het House of Quantum wordt onderdeel van 's werelds eerste nationale quantumcampus, bestaande uit verschillende verzamelgebouwen voor quantumbedrijven en kennisinstellingen verspreid over het land.

In het tweede House of Quantum-gebouw, DT01 geheten, komen lokale en internationale bedrijven, investeerders en onderzoekers samen om te werken aan toekomstige quantumtechnologie en bedrijfsgroei. De eerste leden die kantoren en laboratoria in dit gebouw opzetten, zijn Q*Bird, Equal1, OPNT, Xairos & Qblox. Leden krijgen toegang tot kantoorruimtes, quantumlaboratoria, voorzieningen en community voordelen. Quantum Delta NL wil met House of Quantum het tech-ecosysteem uitbreiden, synergie tussen hardware en software bevorderen en niet-technische stakeholders aantrekken om het nationale quantumecosysteem te ondersteunen. Dit past binnen het ambitieuze nationale quantumtechnologie-programma, waarvoor Quantum Delta NL 615 miljoen euro heeft ontvangen van het Nationaal Groeifonds. Vorig jaar werd de eerste locatie in Delft geopend, andere locaties in Twente, Amsterdam, Eindhoven en Leiden, volgen nog.

Snelle groei quantumindustrie
Met de opening van dit tweede gebouw benadrukt Quantum Delta de snelle groei van het House of Quantum en de quantumindustrie. Quantum Delta NL heeft met succes bijgedragen aan de ontwikkeling van meer dan 20 quantumbedrijven en de creatie van ruim 650 directe banen, naast 760 banen in onderwijsinstellingen. Het is daarmee een voorbeeld van een sector die aanzienlijke bijdragen kan leveren aan nieuwe banen, verbeterde beveiliging van digitale infrastructuren, de ontwikkeling van medicijnen en vaccins, oplossingen voor logistieke vraagstukken, nieuwe klimaatmodellen en technische autonomie voor Europa.

Jesse Robbers, directeur Quantum Delta NL: “De snelle groei van het House of Quantum laat weer eens zien hoe belangrijk het is dat we blijven investeren in quantumtechnologie. Om oplossingen te bieden voor wereldwijde uitdagingen zoals klimaat, zorg en veiligheid, is nieuwe technologie nodig. Als deze technologie in Nederland wordt ontwikkeld, zorgt dit niet alleen voor meer welvaart, maar ook voor een toekomst waarin we kunnen bouwen aan publieke voorzieningen.”

Partners