02-06-2023

Eviden brengt ontwikkeling kwantum computing verder met lancering Qaptiva-aanbod

Deel dit bericht

Eviden, onderdeel van Atos op het gebied van digital, cloud, big data en beveiliging, lanceert Qaptiva: een aanbod op het gebied van kwantum computing gericht op de ontwikkeling van hoogwaardige toepassingen. Nu in verschillende markten de behoefte aan kwantum computing als oplossing van complexe vraagstukken toeneemt, verschuift het blikveld van organisaties steeds meer naar de daadwerkelijke inzet van toepassingen op het gebied van kwantum computing.

Met de introductie van Qaptiva speelt Eviden in op deze ontwikkelingen, door een ecosysteem van software- en hardware-leveranciers in staat te stellen het Qaptiva applicatie-ontwikkelplatform in te zetten. Als onderdeel van het portfolio biedt zij zakelijke klanten geavanceerde oplossingen om de ontwikkeling en implementatie van kwantum-toepassingen te vergemakkelijken en deze op basis van een as-a-service gebruiksmodel te beheren. Eviden heeft een lange staat van dienst op het terrein van hybride computing. Met de lancering Qaptiva gaat zij bedrijven, publieke organisaties en onderzoeksinstituties wereldwijd helpen de kracht van kwantum computing te benutten met als doel complexe zakelijke en wetenschappelijke vraagstukken op te lossen.

Toegevoegde waarde van kwantum computing
Het ontwikkelen van real-life toepassingen met behulp van op kwantum computing gebaseerde paradigma's vereist het bouwen van een specifieke set van software-bibliotheken waarmee ontwikkelaars in staat worden gesteld hun eigen domein-specifieke objecten te gebruiken zonder specialisten in kwantumfysica te zijn. Eviden breidt haar ecosysteem van partners uit, om ontwikkelaars te voorzien van een ruime keuze aan kwantum software-bibliotheken. Dit maakt het mogelijk de toegevoegde waarde voor organisaties te verhogen en tegelijkertijd hardware-oplossingen aan te bieden. Om de evolutie van kwantumsoftware te ondersteunen, heeft het team van Eviden nauw samengewerkt met vooraanstaande spelers, zoals ColibrITD, QuantFI, QubitSoft, Qubit Pharmaceuticals, QuRISK en Multiverse Computing. Deze samenwerking heeft tot doel deze partijen te integreren in de Qaptiva-propositie en sectorspecifieke business cases te ontwikkelen voor onder meer de automotive sector, defensie, de energiesector, de financiële dienstverlening, biowetenschappen en retail. Op het gebied van kwantum computing-hardware werkt Eviden - nadat zij in 2022 al een partnership sloot met IQM Quantum Computers - nu ook samen met de Franse technologiebedrijven Quandela en Pasqal om het gemeenschappelijke aanbod door te ontwikkelen.

Qaptiva biedt een hoogwaardige ontwikkelomgeving om snel en eenvoudig codes te schrijven en moeiteloos te implementeren met verschillende kwantum hardware-toepassingen, op locatie of via de cloud. Het platform is ontworpen om alle kwantumtechnologieën van Qaptiva‘s softwarepartners op één locatie onder te brengen. Het biedt ontwikkelaars, onderzoekers en wetenschappers alle noodzakelijke tools en middelen - van bibliotheken en connectoren tot emulators en compilers - om codes te programmeren, optimaliseren en beheren via een Quantum Processing Unit (QPU). Zo kunnen zeer snel resultaten kunnen worden behaald zonder dat het nodig is te wachten op Large Scale Quantum (LSQ).

Naast een complete en sterk vereenvoudigde ontwikkelomgeving biedt Qaptiva emulatiemogelijkheden om uiterst geavanceerde emulaties uit te voeren met verschillende ruismodellen, oplopend tot 41 logische Qubits. Het aanbod is gebaseerd op technologie die beschikbaar is via Qaptiva 800: de nieuwste generatie van de Atos Quantum Learning Machine. Op het gebied van applicatieontwikkeling en emulatie ondersteunt Qaptiva de meest gebruikte kwantum-programmeerparadigma's (gate-based, annealing en analoog) en andere technologieën, zoals fotonische kwantum computing.

Partners