16-12-2019

Nieuwe features QUIPU4 versnellen ontwikkelproces

Deel dit bericht

In april 2019 is QUIPU4 gelanceerd tijdens de BI & DW Summit. Tijdens de lancering beloofde het team achter QOSQO dat de nieuwe modulaire opzet het mogelijk maakt snel modules met nieuwe functionaliteit te kunnen ontwikkelen, die door klanten kunnen worden gebruikt. Deze blog gaat in op weer twee nieuwe features.

Model-naar-model conversie

QUIPU 4 is een platform dat model-naar-model conversie ondersteunt. Dit is waar het product zich onderscheidt van gangbare ETL-tools en andere datawarehouse automatiseringstools. Deze tools werken doorgaans goed bij het transformeren en manipuleren van data op entiteit- of attribuutniveau, maar missen de ondersteuning voor het definiëren en ontwikkelen van transformaties op modelniveau. Het is op dit hogere niveau dat patronen kunnen worden gevonden en toegepast en dus kunnen worden gegenereerd. Dit levert volgens QOSQO een veel efficiëntere manier op om snel nieuwe dataoplossingen te ontwikkelen.

Use case: Het kopiëren van diagrammen
Op velerlei verzoek van onze klanten is het nu mogelijk een diagram te kopiëren. Dit voorkomt onnodig handwerk en versnelt dus het ontwikkelproces van een data-oplossing.

Een diagram kan op een tweetal wijzen worden gekopieerd:
• Een kopie van het diagram wordt getrokken, de gekopieerde objecten verwijzen naar dezelfde objecten in de repository. Bij wijziging van de parameters van de objecten in één diagram worden ook de parameters van de objecten in het andere diagram gewijzigd;
• Een kopie van het diagram wordt getrokken, de gekopieerde objecten bevatten de parameters van die van de objecten uit het originele diagram. Echter wijziging van deze parameters leidt niet tot wijziging van de parameters van de objecten in het moederdiagram.

1.png 

Afbeelding 1. Interface ‘kopiëren van diagrammen’.

Use case: Globale variabelen
QUIPU kent voortaan zogenaamde globale variabelen, die op applicatieniveau kunnen worden gespecificeerd en vervolgens worden gebruikt in data container en module configuraties. Feitelijk kun je daarmee alle zaken definiëren, die voorheen meerdere malen dienden te worden ingegeven in de verschillende diagrammen. Hierdoor kunnen typefouten voorkomen worden. Het maakt daarnaast het onderhoud eenvoudiger.

  2.png

Afbeelding 2. Globale variabelen.

Voor meer informatie, een whitepaper en een uitgebreide handleiding kunt u terecht op www.quipu.nl. Bent u geïnteresseerd in QUIPU4, dan kunt u via de website een gratis trial licentie aanvragen voor één maand. Desgewenst verzorgen we een demo.

Partners