01-02-2019

IBM en Candriam werken samen aan cognitieve onderneming

Deel dit bericht

De Europese vermogensbeheerder Candriam is een samenwerking gestart met IBM aan een Robotics Process Automation-programma (RPA). Het project maakt deel uit van het digitale transformatieprogramma Candriam#Next.

RPA is een virtuele workforce die slim omgaat met applicaties en processen automatiseert, zodat de menselijke werknemers zich kunnen concentreren op taken met meer toegevoegde waarde. IBM ondersteunt Candriam in het automatiseringsproces. De eerste fase automatiseert vijf belangrijke processen op het gebied van compliance, middle office en gegevensbeheer: die processen moeten tegen het einde van het eerste kwartaal van 2019 operationeel zijn. Een tweede reeks RPA-processen in combinatie met IBM Watson (Artificial Intelligence) is gepland voor de tweede helft van 2019. De softwarerobots zullen worden gehost in de IBM Cloud.

In de afgelopen vijf jaar heeft Candriam het beheerd vermogen verdubbeld, maar het bedrijf blijft zoeken naar nieuwe, innovatieve manieren om de slagvaardigheid en efficiëntie te verbeteren en op termijn groei te blijven realiseren. De vermogensbeheerder wil softwarerobots inzetten voor omvangrijke taken die repetitief zijn en gebaseerd op vaste regels. Dergelijke taken zijn over het algemeen tijdrovend en gevoelig voor menselijke fouten. Door ze toe te vertrouwen aan robots worden de taken beter schaalbaar. De totale kosten zijn lager en het wordt eenvoudiger om een constante kwaliteit te garanderen en de time-to-market te versnellen. RPA zal de vermogensbeheerders van Candriam ondersteunen in België, Luxemburg en Frankrijk.

RPA in combinatie met IBM Watson
Pierre Ernst, COO van Candriam en lid van het strategische comité van de groep, kijkt er erg naar uit om het partnerschap met IBM op te starten. “Het is een bijzonder toekomstgericht project. Candriam is van plan om zijn indrukwekkende groeitraject voort te zetten, en wil zijn klanten tegelijkertijd de best mogelijke service blijven bieden. Het gebruik van RPA in combinatie met IBM Watson en big data voor taken met een lage toegevoegde waarde zal onze efficiëntie verhogen, terwijl onze medewerkers zich helemaal kunnen richten op werk met meer toegevoegde waarde. Ik ben ervan overtuigd dat dit ons bedrijf ten goede zal komen, en dat het de positie van Candriam als toonaangevende Europese vermogensbeheerder nog zal versterken.”

Een vermogensbeheerder voert heel wat repetitieve ondersteunende functies uit: regelgevende rapportage, nieuws verzamelen uit interne en externe bronnen en het identificeren van nieuwe stemprocessen met volmacht. Dit zijn slechts enkele taken die RPA kan overnemen. De teams van Candriam zullen een opleiding krijgen, zodat ze de nodige vaardigheden verwerven om met de nieuwe technologie om te gaan. De medewerkers kunnen zo meer tijd vrijmaken voor werk met meer toegevoegde waarde. Het resultaat? Een meer gekwalificeerd personeelsbestand en een beter presterende bedrijfsomgeving.

Eerste stap naar cognitieve onderneming
Met de Blue Prism-softwarerobots zal IBM een heuse digitale transformatiestrategie realiseren voor Candriam. De RPA-software van Blue Prism in combinatie met IBM services moet een echt intelligent en digitaal georkestreerd model leveren dat de productiviteit verhoogt en automatisering op schaal mogelijk maakt. IBM is ervan overtuigd dat procesautomatisering slechts een eerste, belangrijke stap vormt in de richting van een echt cognitieve onderneming. In een dergelijk bedrijf worden de robots echte branchespecifieke, virtuele assistenten, dankzij autonome besluitvorming, nieuwe inzichten en data discovery en persoonlijke en interactieve ondersteuning.

Paul Rousseau van IBM Global Business Services Partner en Financial Services Leader in België en Luxemburg voegt toe: “We ondersteunen Candriam met veel plezier in de ontwikkeling van zijn RPA en in de cognitieve reis die het bedrijf zal doormaken in de loop van dit langetermijnpartnerschap. We zijn ervan overtuigd dat onze Robot as a Service-benadering (RaaS) in combinatie met IBM Watson, die beide op de IBM Cloud draaien, zullen bijdragen aan een beter presterende bedrijfsomgeving voor Candriam.”

Partners