05-12-2018

ISO IEC 30141 Norm vastgesteld voor Internet of Things

Deel dit bericht

Er is een norm vastgesteld voor het exponentieel groeiende aantal apparaten binnen het Internet of Things, meldt NeN. De norm ISO IEC 30141 maakt dat systemen beter op elkaar aansluiten, maakt het Internet of Things veiliger en minder kwetsbaar. Het in Delft gevestigde NEN ondersteunt in Nederland normalisatieprocessen.

Behalve dat het aantal IoT aangesloten apparaten enorm in aantal toeneemt, beïnvloeden ze ook nog eens elk facet van ons leven, van autonome voertuigen tot precisielandbouw, van smart manufacturing tot gezondheidszorg en slimme steden. Binnen het Internet of Things worden ‘dingen’ geïntegreerd met IT-systemen, waardoor elektronische apparaten kunnen reageren op de fysieke wereld. Dit soort apparaten zijn al overal om ons heen, maar de groeistuipen zorgen voor een grote behoefte aan vertrouwen, veiligheid en een solide basis voor het verder groeien van de technologie.

Internationale norm
Die grote behoefte aan een referentiearchitectuur werd opgepakt door ISO/IEC, en dat resulteerde in de norm ‘NEN-ISO-IEC 30141, Internet of Things (IoT) - Referentiearchitectuur’. De norm biedt naast een internationaal gestandaardiseerde IoT-referentiearchitectuur met een gemeenschappelijke woordenschat, ook direct toepasbare ontwerpen en best practices uit de industrie. NEN-ISO/IEC 30141 is ontwikkeld door de Joint Technical Committee ISO / IEC JTC 1, Information Technology, subcommittee SC 41, Internet of Things and related technologies.

Het normontwikkeling comité van ISO/IEC werd van input voorzien door de Nederlandse normcommissie IoT. Binnen de scope van deze Nederlandse normcommissie vallen zowel de norm ontwikkelingsactiviteiten van ISO en IEC als die van consortia en alliances zoals AIOTI en IIC. Deelnemers van de normcommissie bepalen mede de Nederlandse IoT-standaardisatie agenda, oefenen invloed uit op de inhoud van mondiale IoT-standaarden en blijven continu op de hoogte van de meest recente standaardisatie ontwikkelingen wereldwijd.

Company:

NEN

Partners