03-05-2018

Finance professional niet bang voor baan door opkomst blockchain

Deel dit bericht

Bijna driekwart van de Nederlandse finance professionals is ervan overtuigd dat hun baan over tien jaar nog bestaat. Dit blijkt uit de FinTech Barometer 2018 van Onguard onder ruim 300 finance professionals en CFO’s in Nederland.

Ruim de helft van de Nederlandse organisaties (52 procent) is al ver met het ontplooien van initiatieven op het gebied van blockchain of zelfs de inzet hiervan. Ondanks dat veel bedrijven zich focussen op de nieuwe technologie – die ervoor zorgt dat trusted third parties niet meer nodig zijn – is bijna driekwart van de Nederlandse finance professionals (73 procent) ervan overtuigd dat zijn baan over tien jaar nog bestaat. Opvallend is dat met name de respondenten in de transport en logistieke branche (92 procent) verwachten dat zij de komende tien jaar nog blijven zitten waar zij zitten. Dit terwijl de meeste finance professionals (23 procent) denken dat blockchain, naast de financiële sector, juist het meest gaat losmaken binnen de logistieke branche. Deze gegevens blijken uit de FinTech Barometer 2018 van order to cash-specialist Onguard onder ruim 300 finance professionals en CFO’s in Nederland.

Kansen blockchain
Vier op de vijf finance professionals (83 procent) ziet kansen in de opkomst van blockchain en smart contracts. De top drie kansen volgens hen zijn efficiency (20 procent), nauwkeurigheid (17 procent) en een grote afname in kosten (15 procent). Ook verwacht driekwart van de ondervraagden dat zijn organisatie op den duur gaat werken met smart contracts. Dit zijn slimme contracten vastgelegd in een blockchain die reguliere contracten die we gebruiken voor bijvoorbeeld hypotheken, verzekeringen of erfenissen, kunnen vervangen. Deze contracten kunnen zichzelf handhaven. Ruim een op de drie (37 procent) verwacht zelfs al binnen een jaar te gaan werken met deze smart contracts.

Vertrouwen in veiligheid
Volgens CTO Marieke Saeij bij Onguard is blockchaintechnologie veelbelovend en moeten bedrijven er op voorbereid zijn. “Wat de gevolgen van deze technologie zijn voor de financiële functies binnen bedrijven is echter nog abstract. De technologie is er en bedrijven zijn ermee aan het experimenteren, maar voordat het echt gaat doorbreken is nog één ding heel belangrijk, namelijk vertrouwen. Bedrijven moeten vertrouwen krijgen in de veiligheid en het gebruik van de technologie en er moet wederzijds vertrouwen ontstaan tussen bedrijven die hier gebruik van gaan maken. Ook bij Onguard tasten we de technologie af en kijken we welke impact het gaat hebben op enerzijds het proces en anderzijds de mensen achter onze software. Of de banen van vandaag over tien jaar nog bestaan is de vraag, maar dankzij deze nieuwe technologie komen er waarschijnlijk ook weer banen bij.”

Company:

Onguard

Partners