28-03-2017

Overheid en bedrijven gaan oude software opruimen

Deel dit bericht

Verouderde software zet een rem op digitalisering en innovatie en jaagt overheden en bedrijven op kosten. Dat is de uitkomst van een verkenning door CIO-Platform Nederland, branchevereniging Nederland ICT, INSEIT en NWO. De IT-sector en de Belastingdienst werken aan een oplossing.

De verkenning is een initiatief van Team ICT onder leiding van René Penning de Vries, ingesteld door het ministerie van Economische Zaken. Het Team ICT realiseert een aanpak om de rol van ICT-innovatie cross-sectoraal te versterken.

50 Miljoen coderegels
Elke dag produceren bedrijven en overheden  circa 50 vijftig miljoen regels softwarecode om diensten en producten te vernieuwen. Door de toenemende digitalisering neemt dit aantal snel toe. Legacy software, zoals verouderde software wordt genoemd, maakt vernieuwing complex, traag en kostbaar. Ook de onoverzichtelijke IT-infrastructuur die veel organisaties hebben overgehouden aan vroegere organisatieveranderingen, zet een rem op digitale innovatie. Uit de verkenning blijkt dat legacy software op vijf thema's voor problemen zorgt: software kwaliteit, portfoliomanagement, ketensamenwerking, agile IT en ontwikkeling van het IT-ecosysteem in Nederland.

Sneller innoveren
Doel van de verkenning was  de ontwikkeling van instrumenten voor inventarisatie, analyse en beheersing van legacy software. Gebruik van deze instrumenten moet software ontwikkeling versnellen, de kosten verlagen en de concurrentiekracht van het Nederlands bedrijfsleven vergroten.
Een aantal organisaties gaat aan de slag met de uitkomsten van de verkenning. De beroepsorganisatie van IT-auditors NOREA gaat samen met de Software Improvement Group een Legacy Riskletter en Legacy Barometer ontwikkelen. Bedrijven en overheidsorganisaties kunnen daarmee de risico's van hun legacy software nauwkeurig inschatten en inzichtelijk maken. De Belastingdienst gaat samen met de Koninklijke Nederlands Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI) werken aan de thema's agile IT en human resources. Zij zullen ook het initiatief nemen om legacy software te agenderen bij CIO’s van grotere ondernemingen.

De aanpak van legacy software wordt ondersteund door het ICT-bedrijf Legacys, gespecialiseerd in het uit faseren van verouderde IT-systemen. Legacys zal zich ook inzetten voor het vijfde thema uit de verkenning, de versterking van het Nederlandse IT-ecosysteem.

Meer informatie: Dutch digital delta

Partners