08-03-2017

Samenwerking Tableau en Nederlandse universiteiten voor ontwikkeling analyticsvaardigheden

Deel dit bericht

Meer dan twintig onderzoeks-, postgraduate en undergraduate universiteiten in Nederland, waaronder de Hogeschool Amsterdam, de Technische Universiteit Delft en de Rotterdam School of Management (Erasmus Universiteit) – werken samen met Tableau Software in het uitproberen van een praktische opleiding in data-analytics aan studenten en hoogleraren. Gedurende twee weken in februari gaf Tableau 24 trainingscursussen in Utrecht en bereikte daarmee meer dan 1300 studenten en hoogleraren.

De samenwerking tussen de openbare en particuliere sector bood persoonlijke training aan in het gebruik van de visuele analytics-software van Tableau. Tableau is ontwikkeld met het doel om basisdatavaardigheden aan te leren en universiteitspersoneel en -studenten bewust te maken van het toenemende belang hiervan op de arbeidsmarkt.

Belangrijke bekwaamheid
Door de groei van kunstmatige intelligentie en machine learning verwacht men dat de hoeveelheid data exponentieel toeneemt, wat nieuwe uitdagingen en kansen creëert voor moderne bedrijven. Op de cursussen van Tableau leert men essentiële vaardigheden, waarmee studenten van nu beter voorbereid zijn op een arbeidsmarkt waarbinnen de concurrentie voortdurend toeneemt.
Datavaardigheden behoren zelfs tot een van de door werkgevers meest gewenste vaardigheden. Een onlangs verschenen rapport van LinkedIn over de wereldwijd meest belangrijke vaardigheden, liet zien dat statistische analyse en datamining de op een na meest gevraagde vaardigheid is en dat die in Nederland onder werkgevers als de belangrijkste bekwaamheid wordt gezien.

Een must
Volgens directeur Diederick Beels van Tableau Benelux is vaardigheid in data-analytics niet langer een pre, maar een must. "Door nauw samen te werken met universiteiten in Nederland om mensen bewust te maken van data-analyticsvaardigheden en door praktische training te verzorgen, helpen we om de vaardigheidskloof tussen moderne afgestudeerde mensen en de arbeidsmarkt kleiner te maken."
Alle universiteiten die meewerken aan de trainingscursussen doen ook mee aan Tableau Academic, het vlaggenschipprogramma van Tableau. Dit biedt gratis Tableau desktoplicenties en technische ondersteuning aan aan studenten en hoogleraren, en helpt hen daarmee data te visualiseren en begrijpen.

Positief effect
Dr. Rene Kleijn, universitair hoofddocent aan het Centrum voor milieuwetenschappen aan de Universiteit Leiden en directeur Onderwijs van een samenwerkingsprogramma in de industriële ecologie van de Universiteit Leiden en TU Delft: “Ik heb het positieve effect van het gebruik van visuele analytics-software in mijn colleges al kunnen vaststellen, en gun deze ervaring aan meer studenten en hoogleraren. Onze afgestudeerden komen te werken in verscheidene beroepen waarin zij snel grote hoeveelheden data moeten kunnen analyseren. Ik weet zeker dat deze vaardigheden heel nuttig zullen zijn in hun beroepsleven."
In de EMEA-regio gebruiken hoogleraren visuele analytics met Tableau Academic om het curriculum te verrijken in vakken zoals economie en gezondheidszorg. Onder de universiteiten die deelnemen aan Tableau Academic bevinden zich onder andere Imperial College in Londen, HEC in Parijs, LMU in München en de Universiteit van Kaapstad.

Meer informatie over Tableau Academic.

Partners