13-01-2017

KPMG: Private financiers steken minder durfkapitaal in startups

Deel dit bericht

Startups hebben in 2016 wereldwijd aanzienlijk minder durfkapitaal opgehaald bij private financiers dan in 2015, blijkt uit het rapport Venture Pulse Q4 2016 van KPMG. In 2016 was voorzichtigheid troef bij investeerders.

In 2016 investeerden durfkapitalisten voor een bedrag van 140,6 miljard dollar in startups, zo’n 10 procent minder dan de 127,4 miljard dollar die in 2015 geïnvesteerd werd, meldt accountantweek.nl in een bericht op haar website. Het aantal transacties nam fors af, van bijna 18.000 deals in 2015 tot ruim 13.500 transacties in 2016. Vooral in de Verenigde Staten daalde de waarde van de investeringen aanzienlijk, van 79 miljard dollar in 2015 tot 69 miljard dollar in 2016.

Stabiel
In Azië en Europa bleven de investeringen nagenoeg stabiel. In Azië werd net als in 2015 voor een bedrag van 39 miljard dollar in startups geïnvesteerd, in Europa nam het totale bedrag licht af, van 18 miljard dollar in 2015 tot 16 miljard dollar in 2016. Het aandeel van grote ondernemingen in de investeringen blijft toenemen. In 2016 namen corporates wereldwijd 15 procent van de totale investeringen in startups voor hun rekening. Daarmee was een bedrag gemoeid van 65 miljard dollar. In 2015 was dit nog 13 procent en een totale investering van 60 miljard dollar.

Serieus businessplan
Volgens Daniël Horn van KPMG Innovative Startups was in 2016 voorzichtigheid troef bij investeerders. “In 2015 waren veel investeerders nog vooral bezorgd over het feit dat zij wellicht de boot zouden missen met hun investeringen. In de tweede helft van vorig jaar zijn private financiers duidelijk veel selectiever geworden en hebben zij veel meer tijd genomen om serieus na te denken over mogelijke investeringen. Daarbij ging de aandacht vooral uit naar startups met een serieus businessplan en een aantoonbare strategie om winstgevendheid te genereren. Startups realiseren zich dan ook in toenemende mate dat zij zeer kritisch op hun bedrijfsvoering moeten als zij investeerders willen aantrekken. Investeerders zoeken startups met ‘tractie’, een aantal getekende opdrachten kunnen net het verschil maken voor de interesse van een investeerder.”

Belang startups
Europese overheden realiseren zich in toenemende mate hoe belangrijk het is om startups te ondersteunen, vooral na de eerste levensfase, de ‘seed stage’. Horn: “In de laatste drie maanden van 2016 namen met name de Duitse en Franse overheid een belangrijke maatregel om het ecosysteem te stimuleren. De overheden kondigden de gezamenlijke oprichting aan van een investeringsfonds van €1 miljard om startups te helpen groeien na de opstartfase. De fase na de seed stage vormt voor veel startups een moeilijke en uitdagende periode. Aanvullend kapitaal moet de bedrijven in staat stellen om zich na de opstartfase te blijven ontwikkelen, waardoor een duurzamer ecosysteem voor startups ontstaat.”

Europese techhubs
In Europa worden de verschillende techhubs steeds volwassener en vooral in Scandinavië en Frankrijk ontwikkelen zich nieuwe centra. Bovendien komen de gevestigde hubs in bijvoorbeeld Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Israël tot steeds grotere wasdom. Horn: “Deze ontwikkelingen bieden veel perspectief voor de startup investeringen in het nieuwe jaar. Overigens verwacht ik de komende tijd wel enige consolidatie in de markt. Grote bedrijven zullen vanuit strategisch oogpunt startups willen overnemen. Vooral in Europa is een aantal goed gekapitaliseerde bedrijven, waardoor fusies en overnames voor de hand liggen.”

Bekijk hier het rapport Venture-Pulse-Q4-2016 van KPMG.

Company:

KPMG

Partners