12-12-2016

Microsoft kondigt beschikbaarheid R Server 9.0 aan

Deel dit bericht

Microsoft maakt bekend dat versie 9.0 van R Server beschikbaar is gekomen. R Server 9.0 is gebouwd op de meest recente open source R engine en biedt een scala aan nieuwe mogelijkheden.

Microsoft R Server 9.0 is volgens Nagesh Pabbisetty, Partner Director Program Management bij Microsoft, het resultaat van een jaar hard werken, waarin ondersteuning voor Hadoop, Spark, Linux, Teradata en HDInsight en toevoeging van R analytics voor SQL Server 2016 is gerealiseerd. Microsoft benadrukt dat het een krachtige tool is geworden die een veelheid aan databronnen adresseert, en waarmee verfijnde analytische modellen opgezet kunnen worden.

Machine Learning
Microsoft R Server 9.0 brengt best-of-breed Machine Learning algoritmen die hun waarde bewezen hebben in productie-omgevingen en deze worden nu gebundeld in een MicrosoftML package aangeboden. De routines in dit pakket kunnen worden gecombineerd met de RevoScaleR en CRAN R packages. MicrosoftML is per direct beschikbaar voor Windows en SQL Server, ondersteuning van Linux en Hadoop volgt in 2017.

Platformen
De nieuwe versie vertaalt R-modellen en -scripts naar web services met het MRSDeploy package. Dit kan direct vanuit een IDE als R Tools for Visual Studio (RTVS), RStudio of Jupyter Notebooks. Modellen behoeven maar een keer geschreven te worden en kunnen daarna toegepast worden op verschillende platformen, on-premise of in de cloud.

Spark
Microsoft R Server 9.0 ondersteunt nu Spark 2.0 en na SUSE en RedHat Linux ook Ubuntu. Hierdoor worden nu drie Hadoop-distributies van Cloudera, Hortonworks en MapR op drie Linux-smaken ondersteund.
Ook nieuwe R Server databronnen worden geleverd voor Apache Hive en Parquet, die de data in Spark DataFrames laden voor verdere analyse met ScaleR functies. Volgens Microsoft wordt hierdoor het beste van Spark gecombineerd met de schaalbaarheid en snelheid van R Server 9.0. Dit komt als onderdeel van de Azure cloud services ook beschikbaar op HDInsight.

Verdere mogelijkheden
- Nieuwe R Client 3.3.2, met de packages MicrosoftML, OlapR, MRSDeploy en SQLrutils.
- Update van Microsoft R Open 3.3.2, gebouwd op CRAN-R 3.3.2.
- Ondersteuning door SQL Server R Services van de Machine Learning algoritmen.

Meer informatie over de veelheid aan mogelijkheden van R Server 9.0: Microsoft

Partners