18-10-2016

Digitale scanner geeft bemestingsadvies met behulp van servicebus van Talend

Deel dit bericht

In een datacenter in Nederland verwerkt Springg digitale gegevens van teelaarde uit Kenia om realtime bemestingsadvies te geven. Dit is de innovatie die wereldwijd de landbouw verder kan helpen; een Hollandse uitvinding die op elke plek op aarde de productiviteit kan verhogen.

Dat landbouwers hun teelaarde onder de loep leggen om tot betere oogsten te komen, is gesneden koek. De grond gaat het lab in. Een paar chemicaliën erbij, en je weet waar je aan toe bent. Combineer het met het te telen gewas, de weersomstandigheden en de landbouwer voegt precies die stoffen toe aan de bodem die de plant nodig heeft. Niet te weinig, maar vooral ook niet te veel, want dat kost geld en levert milieuvervuiling op door de uitspoeling.
Bij Dutch Sprouts geloven ze dat wanneer boeren onvoldoende productie halen, dit gedeeltelijk te wijten is aan het feit dat ze onvoldoende toegang hebben tot beschikbare kennis en technologie in zowel ontwikkelde als ontwikkelingslanden. De organisatie wil wereldwijd boeren voorzien van precisie-farming gebaseerd op databases, zodat zij hun oogst sterk kunnen verbeteren. Dochterorganisatie Springg is het ICT-platform van Dutch Sprouts, waar de database draait en waar alle adviezen vandaan komen. SoilCares is de verkooporganisatie van Dutch Sprouts uit Wageningen, dat het laboratorium met chemicaliën vaarwel heeft gezegd en sensoren heeft ontwikkeld om tot volwassen adviezen te komen.

Veel goedkoper
Wouter Kerkhof is directeur van Springg. Hij heeft een IT-achtergrond. Dat is niet zo gek, want Springg is het softwarebedrijf van Dutch Sprouts. “Het probleem van een laboratorium is dat het een vaste plek is. In Nederland is dat nog wel te doen. Dan rijd je maximaal twee uur om jouw kluit aarde te laten analyseren. Maar in Kenia, Oekraïne of Nieuw-Zeeland ligt dat wel anders”, vertelt Kerkhof. Daarbij komt dat het vrij duur is om zo’n analyse te laten uitvoeren. De chemicaliën zijn duur, je hebt gespecialiseerd personeel nodig om het werk te doen. Daarom is de SoilCares lab-in-a-box ontwikkeld. Die kost zo’n 50.000 tot 80.000 euro. En die kosten moeten natuurlijk worden opgebracht door de analyses. Goedkoper en handiger dan een vast lab, maar nog steeds onbetaalbaar voor de gemiddelde boer. En je moet nog steeds met chemicaliën werken.”

Springg pakt het nu digitaal aan. Het is een internationaal softwarebedrijf gespecialiseerd in agrarisch datatransport, agrarische software-ontwikkeling en agrarische sensortechnologie. Springg is opgericht om een platform te bieden aan het snelgroeiende aantal agrarische apps en om het creëren van betere apps te stimuleren door links aan te bieden naar verschillende bronnen van data en kennis. “Wij verzamelen heel veel data uit alle hoeken en gaten, weten die bij elkaar te brengen en te combineren. Zo kom je tot een veel goedkoper advies.” Bij Dutch Sprouts werken wereldwijd 85 mensen; 55 in Wageningen, 10 in Istanbul (softwareontwikkeling), twee in Nieuw-Zeeland en de rest in Nairobi.

Scanner
SoilCares heeft sensoren in gebruik die in staat zijn de elementen in de teelaarde te analyseren. Voornamelijk met spectrummeting. Er zijn twee verschillende sensoren die elk andere metingen verrichten. “Maar gecombineerd is hier één plus één echt drie. Het is een heel handzaam apparaat. Het lijkt een beetje op een bollensteker”, zegt Kerkhof. “Je maakt scans van de grond die je wilt meten; het apparaat is gekoppeld aan de smart phone. Die stuurt de data naar ons rekencentrum in Nederland; daar wordt een analyse gemaakt en binnen no time heeft de boer in Kenia een rapport op zijn telefoon waarin het bemestingsadvies staat. Hij neemt er een abonnement op en betaalt per ontvangen rapport. Vele malen goedkoper dan werken via een lab. Nu nog algemener dan een laboratorium, maar we hebben een zelflerend systeem. We vullen onze database dagelijks met enorme hoeveelheden data en de resultaten zullen steeds beter worden.”

Subsidies
Met de groei van de wereldbevolking in het verschiet en de teruggang van het milieu is Dutch Sprouts er alles aan gelegen om boeren van de juiste adviezen te voorzien. “Wij pakken een wereldprobleem aan. Daarom hebben wij ook subsidie gekregen van onder meer de Europese Commissie en de Bill and Melinda Gates Foundation.”
In Nederland hebben boeren al goede toegang tot een laboratorium en is de behoefte aan zo’n grondscanner minder groot, maar ook hier doet SoilCares van zich spreken. “In kassen gebruiken boeren vliegjes om andere vliegjes te bestrijden. Er hangen dan strips waarop de insecten kleven; die worden handmatig geteld om na te gaan hoeveel ‘foute’ en hoeveel ‘goede’ vliegjes er zijn. Dat is werk waarbij fouten kunnen worden gemaakt. Wij hebben nu een systeem waarbij een foto van zo’n strip word gemaakt. Deze gaat naar ons rekencentrum en vervolgens weten we precies hoe de vork in de steel steekt. Dit werkt gemakkelijker en je kunt het preciezer uitvoeren in een kas; op meer locaties. Het idee is hetzelfde: digitaliseer de realiteit en je kunt analyseren.”
De truc is om al die hoeveelheden gegevens (big data) op elkaar af te stemmen en in het netwerk rond te pompen. Daarvoor gebruikt Spingg de service bus van het bedrijf Talend. Dit softwarebedrijf is gespecialiseerd in verwerking van big data. “Dankzij Talend kunnen wij zo heel snel tot een advies komen”, meent Kerkhof.

Tranen
Wereldwijd zijn er zo’n 500 miljoen boeren. “Twintig miljoen van hen hebben toegang tot een lab”, rekent Kerkhof voor. “Dat betekent dat wij 480 miljoen boeren te hulp kunnen schieten. Met een SoilCares Scanner. Het apparaat zelf zal wel door een loonbedrijf worden gekocht; of misschien door een dorp. De boer betaalt per pdf-advies.”
In Nederland heeft de landbouwer gemiddeld 40 hectare. In Kenia ligt dat beduidend minder. Maar in Oekraïne bijvoorbeeld heeft SoilCares contact met een boer die 260.000 hectare bewerkt. “Iedereen heeft er baat bij. Alleen heeft die Oekraïner andere logistieke uitdagingen. Inmiddels hebben we ook contacten in Noord-Dakota. We hebben te weinig capaciteit overal te zijn, maar er is duidelijk belangstelling.”
Wat het verschil is? Kerkhof vertelt van de vele malen dat hij in Kenia ter plekke is. “Met tranen in de ogen vertelde een boer dat hij nu niet één zak wortels heeft kunnen oogsten, maar vier. Twee voor de markt, zoals gewoonlijk, eentje met iets mindere kwaliteit voor zijn gezin, en eentje voor de koe die daardoor meer melk geeft. Hij kan nu zijn kind naar school laten gaan. Zodat deze nu eindelijk kan lezen wat er op die zakken kunstmest staat. Wij maken een verschil”, stelt hij tevreden vast.

Meer informatie: Dutch Sprouts en Springg

Tags:

Big Data

Company:

Talend, Springg

Partners