03-10-2016

TJIP maakt datastromen traceerbaar met behulp van Ensemble-platform

Deel dit bericht

Mondiaal worden meer dan 450 miljoen patiënten dagelijks geholpen met systemen, gebaseerd op InterSystems software. Zo laat het Ensemble integratieplatform uiteenlopende zorginstellingen al hun informatie (data, tekst, scans, enzovoort) op een effectieve manier gebruiken door het efficiënt koppelen van verschillende informatiesystemen. In Nederland is het gebruik van deze Enterprise Service Bus (ESB) buiten de zorgsector vooralsnog uitzonderlijk. Het in Delft gevestigde TJIP introduceert de ESB-technologie met succes bij haar klanten in de financiële wereld.

Financieel IT-specialist TJIP zorgt ervoor dat organisaties in de bancaire en verzekeringssector nieuwe business genereren met behoud van hun bewezen back-office systemen. Door daarop een vernieuwde voorkant aan te brengen in de vorm van een portaal voor consumenten, intermediairs of andere belanghebbenden, actualiseert een financiële dienstverlener het productaanbod. Steeds vaker gebruikt TJIP het Ensemble platform om de koppeling tussen front- en back office te realiseren.
”Wij creëren software-oplossingen voor organisaties die zich willen onderscheiden in hun dienstverlening”, vertelt product manager Bram Nawijn van TJIP. ”Met standaard pakketten is dat moeilijk te realiseren. Maar diezelfde software laat zich wel prima gebruiken als bouwsteen binnen een totale oplossing van back-office tot en met de front-office. Wij en onze klanten ervaren Ensemble als een uitstekend instrument voor het maken van de koppelingen tussen de diverse software applicaties aan de voor- en achterkant”.

ESB als aanvulling op architectuur
Volgens Nawijn ontwikkelt TJIP software voor een nichemarkt met een selecte groep afnemers in de bancaire en verzekeringssector waarmee een langdurige relatie is opgebouwd. ”Onze klanten bepalen mede welke software-instrumenten wij gaan inzetten bij de realisatie van een systeem. De rijke functionaliteit van Ensemble maakt de acceptatie binnen onze klantenkring zeer hoog. Die zijn zeer gecharmeerd wanneer zij op al hun vragen omtrent aanvullende functionaliteit ‘ja’ te horen krijgen. Mede daardoor ervaren wij het ESB-platform als een prachtige aanvulling op onze architectuur. Wij kunnen probleemloos aansluiten op de buitenwereld zonder ons te moeten bekommeren om de verschillen in en het updaten van communicatieprotocollen en de routering en afhandeling van het berichtenverkeer. Dat doet de ESB, waarin voor zover niet pasklaar aanwezig, koppelingen snel op maat zijn te ontwikkelen. Een team van 8 medewerkers binnen onze organisatie is inmiddels voor dit specialistische werk opgeleid”.

Chipper
TJIP komt voort uit een groep softwaremakers die onder andere werkten aan Chipper, één van de chipkaarttechnologieën voor elektronisch betalen aan het eind van de vorig eeuw. Aanvankelijk hielden zij zich bezig met het bouwen van een offertesysteem in het hypothekendomein. Het fundament van het bedrijf met 70 medewerkers voor de huidige activiteiten in de verzekeringsmarkt werd gelegd met de start in 2000 van Meetingpoint; een platform voor elektronisch berichten verkeer tussen 9 grote verzekeringsmaatschappijen en hun intermediaire kanaal voor het aanvragen, inzien en muteren van polissen. Het berichtenverkeer verloopt via AFD, een protocol afgeleid van XML. Maar omdat de betrokken maatschappijen soms de standaard net iets anders interpreteren, blijft het maken en onderhouden van de koppelingen aan de achterkant van het berichtenplatform om aandacht vragen. Door het gebruik van Ensemble kunnen de ontwikkelaars van TJIP zich concentreren op de functionaliteit aan de voorkant, het portaal waarmee de tussenpersonen en de verzekeraars gegevens uitwisselen.

Schakelpunt binnen Eurocross applicaties
Een aansprekend project van TJIP met maatschappelijke relevantie betreft de werkzaamheden voor alarmcentrale Eurocross Assistance, een onderdeel van het assurantieconcern Achmea. Ensemble vormt hier het technologisch hart van het portaal via welke de verzekeraars, verzekerden en de betrokken hulpverleners, variërend van sleepdiensten en schadeherstellers tot aan leveranciers van medische zorg, met elkaar interacteren op basis van een reisverzekeringspolis. In dit complexe internationale proces met soms acute noodhulpverlening, eventueel intensieve medische begeleiding en zorgvuldige financiële afwikkelingprocedures, is de inzet van een betrouwbaar platform voor elektronisch berichtenverkeer essentieel. Inmiddels is er ook een apart portaal ontwikkeld waarmee de verzekerden via apps op hun mobiele apparaten direct informatie kunnen ingeven en opvragen. Het voornemen is om ook de koppelingen met de overige systemen in het ESB-platform op te nemen, zodat er slechts één schakelpunt overblijft.

Datastromen traceren
Net als bij andere toepassingen waar TJIP de Ensemble ESB inzet, wordt de ’track & tracing’ functionaliteit van het platform bij Eurocross als zeer nuttig ervaren. De ingebouwde database logt al het berichtenverkeer, waardoor de datastromen nauwkeurig zijn te traceren. Deze eigenschap is belangrijk voor partijen in de financiële wereld die hun handelen voortdurend moeten verantwoorden. Dynamic Credit is één van de nieuwe spelers op de markt voor hypotheekverstrekking. TJIP implementeerde bij het bedrijf met een verzekeringsachtergrond Ensemble software voor het omzetten van berichten van het HDN protocol (Hypotheek Data Netwerk) naar het AFD formaat van de verzekeringswereld. Letselschade-expert Flyct gebruikt het online platform Klik & Regel voor de efficiënte afhandeling van letselschade. De synchronisatie tussen het back-office systeem van Flyct en de clientenportaal van Klik & Regel wordt volledig afgehandeld via Ensemble. Bij een TJIP klant in de buurt, Delft Diagnostic Laboratory, een laboratorium voor moleculaire diagnostiek, krijgt de Ensemble toepassing weer een vertrouwelijk medisch karakter: het verwerken van het HL7 berichtenverkeer met de diverse aangesloten zorgaanbieders. Volgende jaar zal ook de data van de onderzoeksrobot zijn weg vinden naar en van het medisch onderzoeksinstituut via de Enterprise Service Bus.

Company:

InterSystems

Partners