14-03-2016

HAS Hogeschool start masterclass Digitale data voor de slimme leefomgeving

Deel dit bericht

HAS Hogeschool start op 24 mei 2016 met een Masterclass 'Digitale data voor de slimme leefomgeving'. De tweedaagse masterclass is bedoeld om professionals werkzaam op het gebied van beleid, ontwerp, realisatie en/of beheer van de leefomgeving, bewust te maken van de mogelijkheden met digitale 'ruimtelijke' informatie.


Het ontwerpen en beheren van de leefomgeving wordt steeds dynamischer en interactiever en dat stelt hogere eisen aan de data die ten grondslag liggen aan dit proces. Neem de nieuwe omgevingswet die er aan komt: die gaat uit van een veel dynamischer planningsproces, mede op basis van betrouwbare, actuele en transparant beschikbare omgevingsinformatie.


Datarevolutie 

Het goede nieuws is dat er thans een ware datarevolutie gaande is, ook als data betreft die gaan over de leefomgeving. Data over allerlei thema’s worden verzameld en komen beschikbaar. De overheid is hierbij een belangrijke aanjager: ze stelt data via allerlei open portalen beschikbaar. Maar er zijn ook interessante commerciële bronnen of zelfs burgerinitiatieven die data middels ‘crowd sourcing’ verzamelen en beschikbaar stellen.


Waar vind ik data en hoe analyseer ik ze?

Maar waar zijn deze data te vinden? Hoe betrouwbaar zijn ze en hoe kan ik ze combineren en analyseren in relatie tot mijn eigen gegevens? Of moet ik toch maar zelf data verzamelen? De masterclass ‘Digitale data voor de slimme leefomgeving’ geeft antwoord op deze vragen. In twee dagen tijd worden deelnemers meegenomen in de wereld van digitale data gericht op hun praktijk.Lectoraat Location Intelligence

De masterclass is ontstaan in samenspraak met het lectoraat Location Intelligence. Theo Thewessen, lector bij HAS Hogeschool en directeur van Geodan, heeft ook in de uitvoering een rol door het verzorgen van een college en het inbrengen van casussen. Daarnaast zijn ook gerenommeerde docenten van HAS Hogeschool zijn nauw bij de masterclass betrokken.

Recente ontwikkelingen

Na het volgen van de masterclass hebben deelnemers een overzicht van recente ontwikkelingen op het gebied van ruimtelijke data en technologieën. Het stellen van de juiste vragen gekoppeld aan inzet van technologieën en inzicht in beschikbare ruimtelijke data dragen bij aan efficiënt en maatschappelijk verantwoord ontwerp, realisatie en/of beheer van de leefomgeving.

Meer informatie over de masterclass en het cursusaanbod: www.haskennistransfer.nl

Partners