11-03-2016

Tableau neemt Duits innovatief databasesysteem HyPer over

Deel dit bericht

Tableau Software heeft de overname aangekondigd van HyPer, een high performance databasesysteem dat als onderzoeksproject is ontwikkeld aan de Technische Universiteit van München (TUM). Als onderdeel van de overname vestigt Tableau een ​​onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in München, en breidt haar onderzoek naar high performance computing uit.

HyPer is een snel main-memory databasesysteem dat is ontworpen voor gelijktijdige OLTP- en OLAP-verwerking, zonder concessies te doen aan  performance. Het verenigt ook transacties en analyse in een enkel systeem, en gekoppeld aan Tableau zijn visuele analyses dicht bij transactionele systemen mogelijk.

HyPer is ontstaan uit een in 2010 door de professoren Dr. Thomas Neumann en Dr. Alfons Kemper, voorzitter van de TUM databasegroep, gestart onderzoeksproject. Vier van de PhD-studenten van het project, Tobias Muehlbauer, Wolf Roediger, Viktor Leis en Jan Finis zullen in dienst treden bij Tableau, waar ze zullen werken aan de integratie van HyPer in Tableau-producten.

Invloed
Volgens Muehlbauer is HyPer geboren in TUM, vergelijkbaar met hoe Tableau werd opgericht uit Stanford. "We hebben een soortgelijke aanpak van innovatie en een gedeelde visie om data te presenteren en inzichtelijk te maken. We zijn erg blij dat klanten van Tableau van ons onderzoek profiteren en we hebben nu de kans om grote invloed op het data-analytics werkveld te krijgen.”

Het HyPer-team zal in München worden gevestigd. Tableau is van plan extra in de vestiging in München te investeren om talent aan de TUM te benutten voor verdere innovatie en verbetering van toekomstige Tableau-producten. Tableau’s Chief Development Officer Chris Stolte vindt München een bruisende stad met een rijkdom aan talent van de TUM. “De overname is gericht op verder gaan met het werk van HyPer en de ontwikkeling van nieuwe technologieën om data-analyse als geheel te verbeteren.”

HyPer zal worden geïntegreerd in de Tableau-productlijnen en verschaft een groot aantal nieuwe mogelijkheden:
* Snellere analyse van gegevens van alle soorten en maten;
* Verbeterde data-integratie, datatransformatie en data blending;
* Rijkere analytics, zoals k-means clustering en window-functies;
* Ondersteuning voor Big Data oplossingen met semigestructureerde en ongestructureerde data;
* Eenwording van analyse en transactionele systemen.

Meer informatie: http://www.tableau.com

Company:

Tableau

Partners