15-09-2015

Het Logisch Datawarehouse – nieuw seminar door Rick van der Lans

Deel dit bericht

Op donderdag 12 november organiseert Adept Events een nieuwe seminar met databasespecialist pur sang Rick van der Lans met als titel Het Logisch Datawarehouse – Architectuur, Ontwerp en Technologie.

De klassieke datawarehouse architectuur, bestaande uit een keten van databases, waaronder een staging area, het centrale datawarehouse en vaak vele datamarts, en waarbij gegevens door de keten heen gepompt worden met behulp van ETL programma’s, heeft veel organisaties vele jaren goed gediend bij het ontwikkelen en draaien van BI-systemen. Maar is die populaire klassieke architectuur nog wel toereikend voor alle nieuwe gebruikerswensen en kan er wel optimaal gebruik gemaakt worden van nieuwe technologie voor gegevensanalyse en -opslag?

De gebruiker anno nu is niet te vergelijken met de gebruiker uit de tijd dat de klassieke datawarehouses werden opgezet. De huidige gebruikers willen onder andere:

  • Zélf met rapportage-tools aan de slag
  • Rechtstreeks toegang hebben tot bronsystemen
  • Altijd actuele gegevens ter beschikking hebben
  • Externe gegevens met interne gegevens combineren
  • Korte levertijden voor rapportages
  • Big data bronnen benaderen.

De architectuur die hierop antwoord geeft is de logische datawarehouse architectuur. Deze door Gartner geïntroduceerde architectuur, is gebaseerd op een ontkoppeling van rapportage en analyse enerzijds en  gegevensbronnen anderzijds.

In dit praktische seminar wordt de architectuur toegelicht en de producten besproken. Tevens wordt besproken hoe organisaties kunnen migreren van hun bestaande naar deze nieuwe architectuur. Tips en ontwerprichtlijnen worden gepresenteerd om te helpen deze migratie zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.

Spreker Rick van der Lans
Rick van der Lans is onafhankelijk adviseur, docent en auteur op het terrein van datawarehousing, business intelligence, applicatie-integratie en databasetechnologie. Als consultant heeft hij door de jaren heen veel grote bedrijven (nationaal en internationaal) geadviseerd bij het ontwerpen van hun datawarehouse-architectuur en bij het maken van een toolkeuze. Rick heeft als spreker op conferenties een zeer goede naam verworven zowel in binnen- als buitenland. Hij weet als geen ander een goede balans te vinden tussen op de praktijk toegesneden technologische en strategische zaken. Tevens verschenen van zijn hand diverse artikelen in toonaangevende vakbladen. Verschillende van zijn boeken, waaronder het populaire SQL Leerboek, zijn in vele talen gepubliceerd. In 2012 is zijn nieuwe boek verschenen “Data Virtualisatie voor Business Intelligence Systemen”.

Doelgroep
Deze unieke dag is bestemd voor een ieder bestemd die vanuit zijn functie op de hoogte moet blijven van de ontwikkelingen op databasegebied, zoals databasespecialisten, databasebeheerders, datawarehouse- en databaseontwerpers, database-experts, consultants, technology planners, projectleiders en systeemanalisten.


Informatie en registratie
Het seminar Logisch Datawarehouse vindt plaats op 12 november 2015 in Hilversum en wordt georganiseerd door Adept Events.  Kijk hier voor meer informatie.

Partners