05-07-2024

CWI kent Dijkstra Fellowship toe aan Snowflake-oprichter Marcin Żukowski

Deel dit bericht

Database-wetenschapper Marcin Zukowski krijgt de Dijkstra Fellowship 2024. Met deze eretitel erkent het CWI zijn pioniersrol in de ontwikkeling van database managementsystemen met grote maatschappelijke impact, en zijn succesvolle ondernemerscarrière, onder andere als mede-oprichter van Snowflake.

Żukowski begon zijn carrière bij het CWI. Hij deed zijn MSc en PhD onderzoek naar database management systeem architecturen in de Database Architectures groep van het CWI. Als promovendus onder supervisie van Peter Boncz ontwikkelde hij het innovatieve concept van vectorized execution om de prestaties te verbeteren van database zoekopdrachten. Dit onderzoek ontving de DaMoN 2007 Best Paper Award en ook de CIDR 2024 Test of Time Award, ingesteld door de Conference on Innovative Data Systems Research (CIDR).

Na zijn promotie was Żukowski een van de oprichters van CWI spin-off VectorWise (nu Actian), waar hij zijn onderzoek vertaalde naar een analytisch databasesysteem met hoge prestaties en hoge schaalbaarheid. De spin-off maakte een snelle technologische en commerciële groei door: VectorWise werd hét opslagformat voor analytische databases en het is nog steeds een veel gebruikt databasesysteem.

In 2012 verliet Żukowski het bedrijf om Snowflake mede op te richten in Silicon Valley. Snowflake bood als eerste een cloudgebaseerde datawarehousing-dienst die is ontworpen voor de cloud. Opvallende kenmerken zijn dat het een 'elastisch' systeem is dat afhankelijk van de drukte groeit en krimpt, dat berekeningen en opslag van elkaar gescheiden zijn en dat veel beheer- en configuratietaken geautomatiseerd zijn. Snowflake maakt gebruik van gevectoriseerde query-uitvoering en lichtgewicht compressiemethoden in kolomvormige gegevensopslag, twee technieken die mede zijn ontworpen door Żukowski tijdens zijn promotiejaren bij het CWI.

Rolmodel
Na zijn vertrek bij Snowflake in februari 2024, blijft Marcin Żukowski verbonden met de academische wereld door studenten te begeleiden, papers te publiceren en deel te nemen aan evenementen op het gebied van computerwetenschappen. Hij is ook investeerder en adviseur en ondersteunt de ontwikkeling van technologie en innovatie in zijn thuisland Polen.

De Fellowship wordt uitgereikt op donderdag 21 november. De Dijkstra Fellowship is vernoemd naar voormalig CWI-onderzoeker Edsger W. Dijkstra, een van de meest invloedrijke wetenschappers in de geschiedenis van het CWI.

Partners