14-08-2015

ICT-sector goed voor 15 procent van de R&D-uitgaven in Nederland

Deel dit bericht

Eén op de zes bedrijven in Nederland die aan onderzoek en ontwikkeling (R&D) doen, is een ICT-bedrijf. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Van al het R&D-personeel in het bedrijfsleven werkt bovendien 20 procent voor een ICT-bedrijf. "Deze CBS-cijfers bevestigen het beeld van de ICT-sector als bron van innovatie en drijvende kracht binnen de Nederlandse economie," zegt Lotte de Bruijn, directeur van branchevereniging Nederland ICT.

ICT vooral van belang binnen de dienstensector

De R&D-bestedingen van ICT-bedrijven wegen met name binnen de dienstensector zwaar. Bijna een derde van de totale uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling komt uit de ICT-sector. Eén op de vier bedrijven binnen de dienstensector die aan R&D doen, is een ICT-bedrijf.

R&D stimuleert de digitale economie

Het CBS benadrukt dat onderzoek en ontwikkeling belangrijk zijn voor onze open economie, waarin kennis bepalend is voor de concurrentiepositie. Het marktvoordeel dat voortkomt uit innovatie is een belangrijke stimulans voor economische groei. "Het is fantastisch om te zien dat de ICT-sector zo veel investeert in innovatie," zegt Lotte de Bruin. "Nederland kan dé digitale economie van Europa worden. Daarvoor is het wel van belang dat niet alleen de ontwikkeling, maar ook de toepassing van innovatieve ICT wordt gestimuleerd."

Minister Kamp kondigde onlangs aan te onderzoeken hoe wetgeving die innovatie belemmert kan worden aangepast. Nederland ICT juicht dit initiatief toe.

Verschuiving naar bestedingen in de cloud

De ICT Marktmonitor 2015 die deze week gepubliceerd is, bevat cijfers over de gerealiseerde bestedingen aan ICT in 2014 en de verwachte bestedingen voor 2015. De cijfers zijn uitgesplitst naar diverse deelsectoren als software, dienstverlening, hardware en cloud. De cijfers tonen een voortzetting van de lijn die in 2014 is ingezet. Bestedingen aan cloud-diensten laten nog steeds groeicijfers tot ruim 30% zien. De verschuiving naar de cloud heeft ook een positief effect op andere deelsectoren, met name software en storage.

Ook bestedingen aan software zitten sterk in de lift. Uitgaven zullen naar verwachting met 8,3 procent stijgen, tegenover een gerealiseerde 5,3 procent in 2014.

Bekijk hier de volledige ICT Marktmonitor 2015

Tags:

Research

Company:

CBS

Partners