09-08-2015

Big Data verandert de financiële sector

Deel dit bericht

Volgens een nieuw onderzoek van het World Economic Forum moeten grote internationale banken en verzekeraars hun bedrijfsvoering drastisch aanpassen. De opkomst en sterke groei van fintech-startups, die zich richten op het verbeteren van financiële dienstverlening aan consumenten en bedrijven, vormen namelijk een serieuze bedreiging.

Het onderzoek van het World Economic Forum werd uitgevoerd in samenwerking met Deloitte en kreeg de titel: ‘The Future of Financial Services, How disruptive innovations are reshaping the way financial services are structured, provisioned and consumed’. Op basis van interviews en workshops met bestuursleden van financiële instituten en fintech-startups, werden de ontwikkelingen in de financiële sector in kaart gebracht. De conclusie is dat technologie de bolwerken van de traditionele financiële uitholt, net zoals dat eerder gebeurde in de reis- en entertainmentindustrie.

Toename in investeringen
Volgens het rapport stijgen de investeringen in fintech-startups wereldwijd in hoog tempo. Vorig jaar werd drie keer zoveel geïnvesteerd in de fintech-sector dan in 2013, namelijk een totaalbedrag van 12,2 miljard dollar. Dit is een duidelijk signaal dat er significante ontwikkelingen plaatsvinden in de financiële markt. 
“Financiële technologiebedrijven zetten online platformen in, hebben een kleine kapitaalbasis en maken strategisch gebruik van data om in hoog tempo klanten en inkomsten te vergaren,” zegt R. Jesse McWaters, de hoofdauteur van het rapport.

De rol van Big Data
Onder andere de komst en groei van snellere en slimmere machines maken een ruimere keuze aan handelsopties mogelijk. Daarnaast kan dit in een hogere frequentie als gevolg van de automatisering en andere ontwikkelingen die mogelijk worden met deze machines.

Big data maakt toegang tot uitgebreide real-time datasets mogelijk door gespecialiseerde databases. Daarnaast kunnen betere voorspellingen van de marktbewegingen gedaan worden door het gebruik van correlations mapping en kan alle data makkelijk real-time geüpdateted en geanalyseerd worden door analytics via de cloud.

Klik hier voor het volledige verslag van het onderzoek.

Partners