17-01-2015

Visie: Trap niet in de val van beschadigde gegevens

Deel dit bericht

Ieder jaar leg ik diverse klantbezoeken af. Zo heb ik inmiddels met veel verschillende bedrijven over de implementatie en inrichting van een CMDB-oplossing gesproken en dan met name over het eenvoudiger maken ervan. Het op orde hebben van je data-huishouding blijkt keer op keer één van de meest cruciale aspecten om dit voor elkaar te krijgen.

De juistheid en volledigheid van data zijn moeilijk te meten of zelfs in te schatten. De grenzen van data zijn namelijk enorm breed en dat kan leiden tot een eindeloos karwei. Ik definieer de begrippen graag op de volgende manier:

  • Juistheid – Data is gevalideerd en gecertificeerd binnen een vastgestelde periode
  • Volledigheid – De mate waarin er geen data ontbreekt

Welke voordelen heeft het waarborgen van zorgvuldigheid en volledigheid?

  • Gebruikers zijn in staat om objectiever te beslissen of ze de getoonde data vertrouwen of niet
  • Gebruikers, configuratie-managers en stakeholders kunnen snel en nauwkeurig slechte data signaleren en actie ondernemen
  • Trends in de data binnen de configuration management database kunnen worden geïdentificeerd
  • De kwaliteit van data kan gemonitord worden, zodat de dienstverlening continu kan worden verbeterd
  • Slechte data kan worden gemeld, bijvoorbeeld het rapporteren van gemiddelde datakwaliteit van een bepaalde support-groep

Er zijn veel manieren om de datakwaliteit te meten en specifieke elementen toe te passen, waardoor een score berekend kan worden. De voordelen liggen voor de hand, maar slechts een enkeling heeft datakwaliteit en nauwkeurigheidsprojecten bovenaan zijn lijstje staan.

Volledige, actuele data

Volledigheid en actualiteit van data zijn twee belangrijke statistieken die ik graag meet, gedefinieerd als de mate waarin data compleet is, maar ook de frequentie waarin verwacht kan worden dat de data ververst of geüpdatet wordt. Verouderde data is soms gevaarlijker dan incomplete data.

Actualiteit is een belangrijke factor voor het maken van goede, snelle beslissingen. De hoeveelheid van feeds zou ook moeten bepalen welke fields geüpdatet zijn en wanneer, aangezien niet alles op regelmatige basis verandert. Bepalen wat je belangrijk vindt – en wanneer – is net zo van belang.

Ik daag je uit om je implementatie te bekijken en te focussen op drie belangrijke factoren: juistheid, volledigheid en actualiteit. Vergelijk deze resultaten met de algemene procesdoelstellingen op basis van de data in je configuration management database. Je zult verbaasd zijn.

Chris Pope is President of Strategy bij ServiceNow

Partners