07-01-2015

Masters in Microsoft verslag: Advanced Analytics met Azure

Deel dit bericht

De vorige editie van Masters in Microsoft, een evenement dat door Avanade wordt georganiseerd om kennis te delen en te praten over de nieuwste Microsoft-technologieën, werd dieper ingegaan op data analytics. Het publiek varieerde van student tot ervaren consultant. Thimo van Heijst, Fabian Gutierrez en Chris Woolderink van Avanade presenteerden ieder een sessie over twee nieuwe ontwikkelingen die verborgen waarde uit data halen op een laagdrempelige en gebruiksvriendelijke manier.

Ik deel hieronder graag mijn ervaringen.

Azure Machine
In de eerste sessie werden we meegenomen in de wereld van Azure Machine Learning. Kortgezegd komt Azure machine learning er op neer dat een systeem, op basis van een bekende set data, een model kan ontwikkelen. Vervolgens kan het systeem op basis van nieuwe input de uitkomst voorspellen.

Fabian illustreerde het systeem aan de hand van een case. In de case onderzocht hij in welk land hij moest gaan wonen om het hoogste inkomen te ontvangen. Als input voor zijn model gebruikte Fabian een dataset met personen, hun eigenschappen en hun inkomen. Deze data voerde hij in in de online tool Azure ML studio, waar je met een visuele editor in een aantal stappen tot een model kunt komen.

Om de kwaliteit van het model te kunnen controleren, wordt de dataset gesplitst in een deel dat wordt gebruikt om het model te berekenen en een deel om het model te controleren. Vervolgens kon hij het model met een enkele klik beschikbaar maken als webservice waarmee het model eenvoudig benaderbaar wordt voor andere systemen, waaronder ook Excel. Excel gebruikte hij vervolgens om te concluderen in welk land hij moest gaan wonen: Nederland.

In de discussie die volgde werd onder andere gesteld dat alles wat Azure ML kan, ook met andere tools mogelijk is. Daarnaast werd geconcludeerd dat de voornaamste voordelen van Azure ML zijn dat het erg toegankelijk is voor mensen die geen expert zijn in statistiek. Ook kun je met Azure ML betalen per gebruik in plaats van dat je dure licenties op software moet aanschaffen.

Power BI
Power BI is de combinatie van Excel met Power Query, Power Pivot en Office 365. De grootste kracht van deze oplossing is dat het ontwikkelen van rapportages veel laagdrempeliger is dan bij traditionele BI.
Door middel van Power Query en Power Pivot kunnen grote hoeveelheden data in Excel worden ingeladen, terwijl de performance uitstekend blijft. Vervolgens kunnen hier grafieken, draaitabellen en kaarten van getoond worden. Door zogenaamde slicers (filters) toe te voegen, kan het rapport zelfs interactief gemaakt worden. Het is mogelijk om het rapport dat je gebouwd hebt te uploaden naar Office 365 om het zo beschikbaar te maken voor collega’s. Zelfs in deze online versie blijven filters en dergelijke werken. Als extra toevoeging op Excel biedt Office 365 ook de mogelijkheid om vragen in natuurlijke taal te stellen over je eigen rapport. Je kunt bijvoorbeeld vragen “Show transactions by city”. Vervolgens krijg je direct een grafiek te zien met de transacties per stad. Kortom, geavanceerde BI wordt steeds laagdrempeliger.
De avond werd afgesloten met een borrel waarbij iedereen nog eens met elkaar van gedachte kon wisselen over de besproken onderwerpen.

Door Tycho Bom, Freelance Microsoft Dynamics CRM Consultant and Developer

 

Partners