30-01-2014

Big Data stimuleert meer database alternatieven

Deel dit bericht


Software leverancier Progress presenteert de resultaten van een nieuw onderzoek die de belangrijkste trends en opkomende technologieën binnen het database ecosysteem inzichtelijk maken. Met de opkomst van big data en de snelle uitbreiding van databasefunctionaliteit, wordt het voor organisaties steeds lastiger om de juiste keuze te maken en te voldoen aan specifieke bedrijfsdoelstellingen. Dit blijkt uit een onderzoek onder 300 IT- professionals, managers, analisten, developers en kenniswerkers.

Aan de respondenten werd gevraagd welke technologieën zij momenteel gebruiken en welke technologieën zij de komende twee jaar van plan zijn te gaan inzetten. Het Progress DataDirect 2014 Data Connectivity Outlook onderzoek laat zien dat de gevestigde leveranciers nog altijd een aanzienlijk marktaandeel bezitten, maar dat er verschillende nieuwe aanbieders, vaak goedkopere alternatieven, in opkomst zijn binnen de markt voor databronnen.

De belangrijkste spelers op dit moment zijn:

Relationele database-technologieën
Het is geen verrassing dat de bewezen relationele database management-systemen (RDBMS) zoals Microsoft SQL Server en Oracle het meest worden ingezet volgens het rapport. Toch laten de resultaten de komende twee jaar een significante groei zien voor nieuwe alternatieven zoals het door de community ontwikkelde MariaDB en het SAP HANA in-memory platform.

Enterprise data warehousing
Ondanks dat enterprise data warehousing-technologieën van Microsoft (SQL Server), Oracle en IBM (DB2) volgens de respondenten op dit moment het meest gebruikt worden, blijkt uit het onderzoek dat in de toekomst de meeste groei in dit big data-segment zal komen van leveranciers zoals Teradata, Amazon Redshift, Exadata en EMC Greenplum. Uit het onderzoek blijkt ook dat Amazon Redshift, een snelle en krachtige data warehouse-dienst in de cloud, naar verwachting de komende twee jaar het aantal gebruikers verdubbelt.

Big data en Hadoop-gebaseerde systemen
Ten aanzien van de adoptie van gedistribueerde bestandsystemen voor het verwerken van grote hoeveelheden data laat het onderzoek zien dat Apache, dankzij de lage initiële kosten, duidelijk aan kop gaat. Apache wordt door meer dan 45 procent van de respondenten gebruikt. Leveranciers zoals Microsoft (HD Insights) en Cloudera zijn de belangrijkste concurrenten van Apache, beiden worden door ruim 20% van de respondenten ingezet.

Opkomende technologieën in NoSQL, NewSQL en niet-relationele databases
De uitblinker op het gebied van cloud-gebaseerde data en databases voor specifiek ontwikkelde workloads is duidelijk MongoDB. Deze technologie wordt door 39 procent van de respondenten ingezet. Op de tweede plaats staat SQLFire, een in-memory SQL-database van VMware die gebruikt wordt door 20 procent van de respondenten. Verschillende andere databases, zoals Cassandra en HBase werden ook genoemd.

Tony Fisher, vice president of data collaboration and integration bij Progress: “Bijna iedere organisatie wordt geconfronteerd met de groeiende hoeveelheid data. Wat het nog complexer maakt is dat er oneindig veel mogelijkheden zijn om deze data te beheren en gebruik te maken van de beschikbare informatie, of dit nu in on-premise of in de cloud is. Met de DataDirect 2014 Data Connectivity Outlook willen we inzicht bieden in hoe ondernemingen hun data kunnen benutten op basis van wat onze klanten geïmplementeerd hebben of van plan zijn te implementeren.”

Download hier het 2014 Data Connectivity Outlook

Over het onderzoek
De online vragenlijst is ingevuld door 300 Progress klanten, dit zijn kleine tot middelgrote ondernemingen. De respondenten zijn afkomst uit Noord-Amerika, Europa, Azië en Zuid-Amerika. De respondenten zijn ontwikkelaars, IT-professionals, IT-architecten, managers en projectmanagers.

Door: Witold Kepinski
 
 

Tags:

Software

Partners