08-04-2014 Door: Rick van der Lans

De strijd tussen de SQL-on-Hadoop engines is begonnen

Deel dit bericht

Dit jaar was het glashelder op de Strata Conference in San Jose in Californië: De strijd tussen de SQL-on-Hadoop engines is losgebarsten. Veel bestaande en nieuwe leveranciers toonden daar trots hun implementatie op de beursvloer en daarnaast waren veel sessies aan dit onderwerp gewijd.

Zo populair als NoSQL vorig jaar was, zo populair is SQL-on-Hadoop op dit moment. Enkele van de vele implementaties zijn: Apache Hive, CitusDB, Cloudera Impala, ConcurrencyLingual, Hadapt, InfiniDB, JethroData, MammothDB, MapR Drill, MemSQL, PivotalHawQ, ProgressDataDirect, ScleraDB, Simba en SpliceMachine.

Naast deze implementaties moeten eigenlijk ook alle datavirtualisatie-producten genoemd worden. Deze producten zijn ontworpen om allerlei soorten gegevensbronnen (waaronder Hadoop) te benaderen en om gegevens vanuit verschillende gegevensbronnen te integreren. Voorbeelden zijn Cirro, Cisco/Composite, Denodo, Informatica IDS, RedHat JBoss Data Virtualization en Stonebond.

Natuurlijk zijn er enkele SQL database servers die polyglot persistence ondersteunen. Dit betekent dat zij hun gegevens in hun eigen SQL database of in Hadoop kunnen opslaan. Voorbeelden zijn EMC/Greenplum UAP, Microsoft Polybase, Actian Paraccell en Teradata Aster database (SQL-H).

De meeste van deze implementaties worden momenteel beperkt tot het bevragen van gegevens die zijn opgeslagen in Hadoop, maar sommige, zoals SpliceMachine, ondersteunen transacties op Hadoop. De meeste maken geen gebruik van indexen, alhowel JethroData dat weer wel doet.

Deze aandacht voor SQL-on-Hadoop is natuurlijk begrijpelijk. Door middels een SQL interface alle big data die in HDFS is opgeslagen beschikbaar te maken, kunnen talloze tools voor rapportage en analyse tools deze gegevens benaderen. Het maakt big data geschikt voor de massa. Het is dan niet alleen meer voor de “happy few” die goed Java kunnen programmeren.

Bent u geïnteresseerd in SQL-on-Hadoop, dan moet u tenminste twee technische aspecten bestuderen. Ten eerste, hoe efficiënt zijn deze engines bij het uitvoeren van joins? Vooral het koppelen van meerdere grote tabellen is een grote technologische uitdaging. Ten tweede, het is relatief eenvoudig één query snel uit te voeren, maar hoe goed zijn deze engines in staat hun workload te beheren als meerdere queries met verschillende kenmerken tegelijkertijd uitgevoerd moeten worden? Met andere woorden, hoe goed beheren deze engines de query workload? Kan een query zo veel resources gebruiken dat alle andere queries staan te wachten? Laat u dus niet teveel beïnvloeden door single-user benchmarks.

Het is niet moeilijk te voorspellen dat er nog veel meer van deze SQL-on-Hadoop implementaties uitgebracht zullen gaan worden. Dat de bestaande producten zullen verbeteren en sneller zullen worden, is ook wel duidelijk. De kernvraag is welke van deze implementaties de strijd zullen overleven. Het is voor de hand liggend dat ze niet allemaal een groot commercieel succes zullen worden, maar voor klanten is het wel belangrijk dat een gekozen product na een aantal jaar nog steeds bestaat. Dit is vandaag de dag moeilijk te voorspellen omdat de markt snel verandert. Laten we maar gaan bekijken hoe deze grote groep producten er volgend jaar op Strata bij staat.

 

 

Rick van der Lans

Rick van der Lans is een gerespecteerd en onafhankelijk analist, adviseur, auteur en internationaal bekende spreker. Hij is gespecialiseerd in datawarehousing, business intelligence, big data en databasetechnologie. Hij heeft vele seminars en webinars gepresenteerd en keynotes bij industry-leading conferenties. Hij weet als geen ander een goede balans te vinden tussen op de praktijk toegesneden technologische en strategische zaken. Al meer dan tien jaar is hij de voorzitter van de jaarlijkse European Enterprise Data and Business Intelligence Conference in Londen en de jaarlijkse Data Warehousing en Business Intelligence Summit in Nederland. Rick helpt cliënten wereldwijd met het ontwerpen van hun data warehouse, big data en business intelligence architecturen en begeleid hen bij het selecteren van de geschikte producten. Hij is invloedrijk geweest bij het wereldwijd introduceren van de nieuwe logische datawarehouse architectuur waarmee organisaties meer flexibele business intelligence systemen kunnen ontwikkelen. Rick heeft honderden artikelen en blogs geschreven voor toonaangevende vakbladen en websites en van zijn hand zijn vele educatieve en populaire whitepapers verschenen voor een groot aantal leveranciers. Hij was de auteur van het eerste beschikbare boek over SQL, getiteld Introduction to SQL, dat in vele talen gepubliceerd is en waarvan meer dan 100.000 exemplaren verkocht zijn. Recentelijk publiceerde hij het boek Data Virtualization for Business Intelligence Systems.

Rick verzorgt bij Adept Events een seminar over de architectuur, ontwerp en technologie van het Logisch Datawarehouse alsmede een seminar over het Ontwerpen van Nieuwe Data Architecturen.

Alle blogs van deze auteur

Partners