22-11-2013

De applicatie centraal

Deel dit bericht


Nu de cloud en BYOD gemeengoed zijn geworden zien we een ingrijpend gevolg. Mensen kunnen nu overal en op elk moment dat zij willen toegang tot informatie – privé en zakelijk. Zij eisen dat ook. Voor organisaties zit er niets anders op dan aan die eis te voldoen en voor het verwerken van die informatie zijn applicaties cruciaal. Dat betekent dat we naar een economie gaan, waarin alles draait om applicaties. Applicaties zijn als het ware de zuurstof voor productiviteit, procesoptimalisatie, samenwerking, innovatie en nog veel meer.

De vraag is alleen: kunnen IT-afdelingen die zuurstof op tijd leveren? Op dit moment zorgen de complexiteit en het gebrek aan flexibiliteit van IT voor vertragingen en lange uitroltijden voor bedrijfsapplicaties. Ik heb een onderzoeksrapport gezien waarin naar voren komt dat maar liefst 83% van de enterprise IT-professionals aangeeft dat zij meer dan 150 applicaties moeten beheren. Bijna twee derde zegt dat het uitrollen van een nieuwe applicatie een maand of meer kost, terwijl de helft aangeeft dat een upgrade van een applicatie zeker zo lang duurt. Ja, dan kan een organisatie het knap benauwd krijgen!

Voor het afleveren van die applicaties wordt het netwerk als centrale technologie om gebruikers, applicaties en datacenters met elkaar te verbinden, steeds belangrijker. En dan gaat het niet langer om het doorgeven van datapakketjes. Nee, van het netwerk wordt verwacht dat het een applicatie-gebruiksbeleving van hoge kwaliteit biedt. Maar voor veel organisaties is het nog niet zo eenvoudig om in korte tijd applicaties uit te rollen die bovendien goed presteren. Probeer dan maar eens om één compleet overzicht te krijgen van alle technologie-onderdelen die van invloed zijn op de prestaties van applicaties. Het kan allemaal wel, maar het kost erg veel tijd.

Een van de redenen hiervoor is dat IT-professionals nog vaak moeten opereren in gescheiden, inefficiënte silo’s. Een andere reden is dat de technologieën waar zij mee werken geen gemeenschappelijke architectuur ondersteunen. Er is dus een nieuwe, veelomvattende benadering nodig die het netwerk kan gebruiken als het centrale punt in het zeer snel uitrollen van applicaties met de door de gebruikers vereiste prestaties.

Die aanpak is er nu onder de naam Application Centric Infrastructure (ACI). Alle onderdelen van IT – het netwerk, opslag, rekencapaciteit, netwerkdiensten, applicaties en beveiliging – bijeenbrengen tot één dynamisch geheel. Kortom, complexiteit moet plaatsmaken voor snelheid en flexibiliteit. Dat is ons idee achter ACI, met als resultaat: het uitrollen van applicaties duurt geen maanden meer, maar enkele minuten. In eerste instantie richt ACI zich op datacenters.

Bovendien maakt ACI de IT-afdeling weer relevant voor de business. Deze afdeling krijgt met ACI informatie uit het netwerk over de prestaties van de apps en kan zien welke niet goed functioneren en waarom. Door de zeer korte uitroltijden én het direct actie ondernemen als er een app niet goed functioneert gaat de performance van de business omhoog.

Maar dit alles voor elkaar te krijgen zonder partners? Vergeet het maar, want ‘it takes a community to solve big problems’! Een cruciaal onderdeel van deze aanpak is daarom een open partner-ecosysteem. ACI gaat immers om een combinatie van innovatieve software, hardware, (opslag)systemen en speciale chips met een open, applicatie-bewust network policy-model. Op basis hiervan kunnen partners allerlei uitbreidingen realiseren voor het optimaal uitrollen van applicaties. Optimaal niet alleen in termen van snelheid maar ook in termen van kosten.

In de ‘application economy’ draait het om consistente topprestaties van applicaties die nodig zijn voor het ontwikkelen en uitrollen van nieuwe producten en diensten, voor het managen van compliance en governance, om risico’s en dreigingen te beheersen, medewerkers meer mogelijkheden te bieden en de productiviteit te verhogen. We hebben de totale partner-community nodig om IT sneller te kunnen passen en applicaties snel en consistent uit te rollen.

Fred Gerritse, Director Partner Business Organization van Cisco Nederland

Tags:

Software

Partners